Četiri rase pasa koje je najlakše dresirati

S dresurom bi trebalo početi kad štenci imaju oko osam meseci. Neke rase pasa se lakše dresiraju od drugih, iako su pojmovi lako i teško dosta relativni. U nastavku donosimo četiri rasa koje je najlakše dresirati.Većina rasa je razvijena za određene zadatke, na primer čuvanje stoke i slično i težak za dresuru sigurno ne znači da je manje inteligentan već samo da je neka životinja predodređena za drugačije vrste zadataka.

Ako ste nedavno doneli štence u svoj dom, započnite tri osnovne zapovesti kojima ćete naučiti svog ljubimca da se pristojno ponaša. Fokus neka bude na učenje gde i kako se obavlja nužda, na zapovjesti kao što su “sedi” i “mir” i na socijalizaciju kako bi se vaše štene naviklo na nove ljude, situacije i druge životinje.

Border Collie (Škotski ovčar)

Uzgojeni su da budu bistri i puni energije. Ovi spretni i inteligentni psi su pravi takmičari kad je reč o čuvanju ovaca. Neverovatna je sposobnost štenaca da prate znakove rukom i zviždanjem kako bi ovce naterali u stado. Vrlo su poslušni i brzo uče.

Nemački ovčar

To su psi vodiči za slepe osobe, psi čuvari, ali i psi ovčari. Njih je najlakše dresirati bilo za određene radne zadatke bilo za život u porodici, a to je ujedno i jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

Imaju snažan zaštitnički instinkt i važno je rano početi s dresurom kako ne bi počeli da uočavaju pretnje tamo gde ih nema. Treba početi s kratkim seansama dresure, od pet do 10 minuta nekoliko puta dnevno. Maratonske seanse nisu dobre za štence jer nemaju sposobnost dugo da zadržavaju koncentraciju.

Papilon

Smatra se jednom od najinteligentnijih rasa na svetu, a naziv je dobila po ušima u obliku leptira. To su inteligentni psi, s puno samopouzdanja, razigrani, privrženi i veseli. Odlični su u učenju raznih trikova i poslušni u obavljanju zadataka.

Labrador

Željni su da ugode svom vlasniku i da uče. Štenci ove rase imaju od najranijeg doba izraženu osobnost, vrlo su prijateljski nastrojeni, društveni i razigrani. Važno je imati na umu da su znatiželjni po prirodi i da lako mogu upasti u razne nezgode.

Takvo ponašanje može biti naporno, ali i opasno po njihov život. Stručnjaci savetuju da štence labradora od najranijeg doba naučite da sluša zapovest “ostavi” kad želite da ne dira nešto. Labradori su među najpopularnijim rasama širom sveta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.