Četiri potpuno nova parka u Novom Sadu!

NOVI SAD – U gradovima zelene površine su uvek tema. Koliko god da ih ima, subjektivan osećaj je da zelenila uvek može i treba više!

Kako je istaknuto iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine, prirodno okruženje čoveka nisu betonske površine, zgrade i putevi, već šume, livade, reke… Zato je u Novom Sadu u poslednjih 10 godina zasađeno preko 35 hiljada stabala, uređeno bezbroj travnjaka.

Najvidljivije su zelene celine (parkovi) gde je nakon 30 godina izgrađen novi park kod Ranžirne stanice. Pored toga, u planu su novi parkovi, neki projekti su već realizovani a neki upravo kreću u realizaciju.

Predstavljamo četiri potpuno nova parka u gradu: 

1.Park kod Spensa

Zelena površina na ogromnom prostoru kod Spensa, posle četiri decenije napokon će biti dostupna svim Novosađanima. Prostor koji je ograđen trebalo je da bude iskorišćen za izgradnju otvorenih bazena, pa je tu bio otvoren “Dino park” ali će sada tu biti park za sve građane.

Park će se prostirati na 1.2 ha i imaće sve potrebne sadržaje za uživanje u urbanoj sredini.

2.Univerzitetski park

Univerzitetski park obuhvata prostor omeđan Ulicom dr Zorana Đinđića, sa zapadne strane, Bulevarom cara Lazara, sa severne strane i Sunčanim kejom, sa istočne strane.

Planom je obuhvaćena površina od 5,51 ha, od čega će parkovska površina obuhvatati 5,21 ha, odnosno preko 95% površine prostora će ostati zeleno.

Iz jedne neuređene površine pretvara se u savremeni park prilagođen potrebama mladih ljudi.

Foto. Gradske info

3.Sentandrejski park

Na parceli od oko tri hektara postavljen je moderan urbani mobilijar, uz nove zasade drveća i zelenila.

Uređenje parka podržala je kompanija NIS, u okviru programa društvene odgovornosti “Zajednici zajedno”, a projekat je realizovan u saradnji Udruženja “Zeleni sad” sa JKP “Gradsko zelenilo”, Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JVP “Vode Vojvodine”.

Sentandrejski park ima veliki značaj za žitelje, ne samo Slane bare gde se nalazi, već i Klise i Vidovdanskog naselja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

4.Park na Limanu 4

Na limanu 4 u ulici Narodnog fronta Novi Sad će dobiti novi park. Inicijativa potekla iz Mesne zajednice “Ivo Andrić” je prihvaćena i umesto zgrade Poreske uprave građani će dobiti novu zelenu površinu.

Prostire se na preko 7.000 m2.

Zgrade na Limanu, socrealističke arhitekture, podrazumevaju i puno sivila, pa svaki prostor na kom više nema smisla graditi, pogodan je za uređenje parka i zelenih površina.

Foto: Grad Novi Sad

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: