Četiri koraka do savršene pasta salate

Hladne pasta salate idealni su obroci za pripremu unapred, a profesionalci kažu da ovo naizgled jednostavno jelo može biti pravi gurmanski užitak ako izaberemo odgovarajući sos, povrće i začine. 

Izbor testenine

Kada kuvate testeninu, posolite vodu ne štedeći so. Izaberite odgovarajući oblik, za salate izbegavajte špagete i taljatele, birajte kraće oblike, poput pene i spiralnih koje će lepše upiti sos. Pasta ne sme da bude prekuvana, jer će se raspasti kad je prelijete sosom, ali ni nekuvana jer će biti tvrda i neukusna.

Odgovarajući sos

Kad skuvate pastu, odaberite odgovarajući sos. Pesto je idealan za pasta salate, ali ne treba da bude pregust. Ako ga sami pravite, dodajte mu više maslinovog ulja nego uobičajeno. Generalno pravilo je da hladna jela traže više začina nego topla, pa se time vodite i kad pravite pasta salatu. Dodajte dresing dok je pasta još topla, jer će tako upiti više ukusa. Deo dresinga ipak sačuvajte da još jednom prelijete salatu neposredno pre služenja.

Skuvajte povrće

Ako koristite sirovo povrće, neka to bude ono koje nije mnogo tvrdo. Dakle, šargarepa i slično povrće ne dolaze u obzir, a dobar izbor je čeri paradajz. Ostalo povrće skuvajte i vodite računa da komadi budu približno istih veličina. Uz hladne pasta salate odlično se slažu beli sirevi, poput fete i mocarele, a semenke su takođe dobar izbor.

Ne zaboravite začine

Kako bi pasta imala savršen ukus, ne zaboravite začine, najbolje sveže. Bosiljak se odlično slaže uz paradajz i mocarelu, dok peršun ide skoro uz sve. Začine je najbolje dodati pred služenje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.