Često konzumiranje mleka povećava rizik za pojavu ozbiljnih bolesti

Konzumacija mleka može povećati rizik od srčanog udara za otprilike polovinu stanovništva, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici sa Švedskog univerziteta došli su do zaključka da je konzumacija 400 mililitara mleka dnevno povezana sa pet odsto većim rizikom od koronarne bolesti srca.

Veća količina laktoze u kravljem mleku može da izazove oštećenje ćelija, čime se ubrzava proces starenja srca. Istraživanje je sprovedeno na više od 100.000 ispitanika i utvrđeno je da mleko najviše pogađa žene, dok muškarci ne doživljavaju takav efekat tokom konzumiranja ovog napitka.

Međutim, ljudi piju manju količinu mleka od zabrinjavajuće doze. U Ujedinjenom Kraljevstvu, prosečna osoba popije 171 mililitar dnevno. Smatra se da je rizik kod žena povećan zbog generalno većeg rizika od srčanih oboljenja. Utvrđeno je da žene koje piju nešto manje od pola litra dnevno imaju 12 odsto veće šanse da obole od srčanih oboljenja.

“Naša analiza podržava povezanost između unosa mleka većeg od 300 ml dnevno i veće stope srčanih oboljenja i infarkta miokarda (srčani udar), posebno kod žena, ali ne i kod muškaraca”, objasnio je profesor Karl Mihalson. Takođe, rizik kod žena je bio evidentan bez obzira na sadržaj masti.

“Zamena nefermentisanog mleka fermentisanim, koje se konzumira umereno, mogla bi da smanji rizike”, savetuju stručnjaci.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.