logo transparend vojvodina uzivo

,

Subotica: Centralna proslava 113.Dužijance okupila skoro 500 učesnika – hleb svečano uručen gradonačelniku (VIDEO)

Dužijanca-subotica
SRBIJA – Dužijanca, kojom se proslavlja završetak žetelačkih radova u Subotici ima tradiciju dužu od jednog veka, a centralna proslava manifestacije počela je blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašica iz crkve Svetog Roka, koja se smatra kolevkom Dužijance.

 

Povorka se potom uputila ka Katedrali svete Terezije Avilske, gde je služena misa zahvalnica, a nakon crkvenog obreda svečana povorka sa blizu 500 učesnika uputila se kroz gradske ulice. Povorku su činila brojna kulturno-umetnička društva, gosti iz drugih gradova i država, predstavljeni su tu običaji koji su prethodili Dužijanci, a mnogobrojni okupljeni Subotičani videli su i seoske bandaše i bandašice.

Dužijance ima i svoje male bandaše i bandašice – Davida Kujundžića i Sofiju Kovačević, a najsvečaniji deo ceremonije označio je dolazak fijakera sa ovogodišnjim gradskim bandašom i bandašicom, Petrom Vukmanov Šimokov i Dunjom Šimić, koji su na Centralnom trgu hleb od novog žita tradicionalno uručili gradonačelniku. On ga je potom pokazao na sve četiri strane sveta.

Gradonačelnik Stevan Bakić izrazio je zadovoljstvo što Dužijanca, kao svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju.

Foto: subotica.rs

“Tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice. Upravo Dužijanca, kao svetkovina nastala u porodičnim krugovima na ovdašnjim salašima od davnina ispunjava i jednu od svojih najznačajnijih uloga, a to je čuvanje identiteta naroda sa ovih prostora. U našem gradu pored većinskog naroda žive i pripadnici više od 20  manjinskih nacionalnih zajednica i svaka od tih zajednica je posebna, izuzetno važna nijansa našeg raskošnog multietničkog i multikonfesionalnog spektra koji  svi zajedno veoma brižljivo čuvamo” – rekao je Bakić i dodao- “Uvereni da međusobno razumevanje, zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose dobre rezultate, mi preduzimamo sve da zajedništvo, poštovanje identiteta i uvažanje posebnosti postanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našeg grada.”

Bakić je podsetio da će lokalna samouprava i u budućnosti pružati podršku hrvatskoj nacionalnoj zajednici, kao i svim drugim nacionalnim zajednicama na teritoriji Grada. On je takođe izrazio zadovoljstvo što je Dužijanca po prvi put ove godine održana i u Bosni i Hercegovini i to u Blagaju i Mostaru.

Foto: “Da naglasim da je gotovo sigurno da će Dužijanca, koja treba da sačuva svoje istinske i iskonske vredsnosti zbog velikog broja dece i mladih koji su  učestvovali u svim njenim brojnim programima, još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu.”
Foto: subotica.rs

“Da naglasim da je gotovo sigurno da će Dužijanca, koja treba da sačuva svoje istinske i iskonske vredsnosti zbog velikog broja dece i mladih koji su  učestvovali u svim njenim brojnim programima, još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu.”

Proslava Dužijance završava se večeras, Bandašicinim kolom u 20 časova.

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.