Cene ogreva i dalje povoljne

Iako je do početka grejne sezone u Srbiji ostalo manje od mesec dana, cene ogreva su i dalje povoljne, ali ta situacija će se uskoro promeniti i već početkom sledećeg meseca trebalo bi očekivati povećanje cena peleta, drva i uglja za 30 do 50 odsto, poručuje domaća stručna javnost.

Očekuje se ipak da cene ogreva neće „divljati” ove kao što je to bio slučaj prošle zimske sezone usled dejstava globalne ekonomske krize koja je izazvala i rast inflacije u našoj zemlji.

Naime, savet eksperata za građane koji nemaju centralno grejanje ili gas, a ne žele da koriste struju za zagrevanje svojih domaćinstava, što je skupo i energetski neracionalno, je da požure i ogrev po aktuelnim cenama pazare do kraja septembra jer će od narednog meseca one skočiti.

Lepo vreme u Srbiji, odnosno temperature iznad proseka za ovo doba godine, je razlog zašto deo građana još uvek nije nabavio energente kojim zagreva svoje domove. Vremena za to je sve manje jer grejna sezona zvanično startuje 15. oktobra, kada otprilike dolazi do osetnijeg zahlađenja, pa će veća potražnja do koje će neumitno doći za desetak dana dovesti i do rasta cena ogreva na stovarištima.

Ipak, stručna javnost ne očekuje da će cene energenata dostići „paprene” cene kao u prošloj grejnoj sezoni, a jedan od glavnih razloga je minula blaga zima zbog čega su kupcima ogreva iz prošle sezone „pretekle” količine koje će moći da upotrebe u nadolazećoj.

Trenutna situacija na tržištu je takva da se pelet prodaje za 30.350 do 36.000 dinara po toni, odnosno od sedam do 10.000 dinara manje po toni nego što je bilo protekle grejne sezone.

Pelet, izvor: Envato

U Beogradu se bukvino, grabovo i hrastovo drvo prve klase može pazariti po ceni od oko 11.000 dinara po kubiku dok se u unutrašnjosti ogrevno drvo može pribaviti i jeftinije, gde košta oko sedam hiljada dinara. Cene bagrema i cera, kreću se između 6.500 do 7.000 dinara dok se najjeftinije vrste drveta mogu pazariti za oko 5.000 dinara po kubiku.

Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni sada se ugalj „stanari” u komadu može kupiti za oko 17.000 dinara po toni dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od 10 hiljada dinara po toni. S druge strane, cena uglja „pljevlja” je između 18.800 do 19.000 dinara, a uglja „banovići” između 24.000 do 25 hiljada dinara.

Koliko će ih koštati grejanje tokom zimske sezone potrošači koji koriste gas ili se greju na struju, najčešće korišćenjem TA peći u noćnim satima kada je struja jeftinija, saznače posle što bude poznato da li će struja i gas, kako je to inače planirano dogovorom Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, poskupeti 1.novembra.

Građani Beograda koji u svojim domovima imaju centralno grejanje već sad znaju da će posle poslednjeg poskupljenja te usluge od 1.septembra svoje račune plaćati skuplje u iznosu od šest odsto. Tako će za zagrevanje stana od 60 kvadrata na godišnjem nivou biti potrebno za korišćenje centralnog grejanja u glavnom gradu Srbije izdvojiti 95.600 dinara.

U slučaju da od 1.novembra poskupi struja, građani koji kao ogrev koriste pelet mogu da računaju da će on poskupeti za 30 do 40 evra po toni stoga što električna energija ima značajnu ulogu u njegovoj proizvodnji.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe za „Danas“ da će se pred početak grejne sezone cene ogreva znatno povećati te da još uvek nije kasno da ga građani ovih dana kupe po znatno povoljnijim cenama nego što će biti u narednom periodu.

– Nema sumnje da će se cena ogreva povećati. U Srbiji postoji navika da se čeka poslednji trenutak za nabavu ogreva. Vremena za to, jer dolazi hladnije vreme, je sve manje te će se onda logično povećati potražnja za ogrevom što će automatski povećati i cenu njegovog koštanja. Stoga bi građani koji koriste ogrev za zagrevanje svojih domova trebalo to da učine sada, i na taj način iskoriste nižu cenu od one koja će se uskoro formirati. To je za njih znatno povoljnija opcija čak i da uzmu kredit da bi obezbedili tu kupovinu nego da čekaju poslednji trenutak kada će zbog starta grejne sezone cene ogreva skočiti trideset, četredeset ili čak do pedeset odsto – objašnjava Vuletić.

Energetski analitičar Velimir Gavrilović ističe da je logično očekivati skok cena ogreva u predstojećem periodu.

– Jednostavno uskoro ćemo se suočiti sa nižim temperaturama, postaće hladno i domaćinstva koja nemaju centralno grejanje ili se ne greju na gas biće prinuđena da nabave odgovarajućui ogrev. Povećaće se tražnja što će dovesti i do povećanja cena. Koliko će ta povećanja iznositi preostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da će, kao što je to bio slučaj u prošloj kada je država ograničavala cenu peleta, to verovatno uslediti i u nastupajućoj grejnoj sezoni naročito što su najavljeni izbori pa je pored visokih cena energenata zbog ekonomske krize to još jedan motiv za Vladu da se odluči da odredi maksimalne dozvoljene cene ogreva – navodi Gavrilović.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor takođe smatra da će do povećanja cena ogreva doći ali ipak ističe da one neće dostići iznose iz prošle grejne sezone.

– Minule zime cene energenata su divljale, a jedan od razloga je taj što je dolazilo i do nestašice ogreva. Ovoga puta Evropa se mnogo bolje pripremila za zimu i udar ekonomske krize na cene energenata neće biti tako jak kao prošle. Naravno, jasno je, i praksa to pokazuje, da cene ogreva rastu kako se početak grejne sezone približava ali one sasvim sigurno, zbog iznetih razloga, neće biti tako visoke kao protekle zime – zaključuje Kapor.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.