Cene kvadrata u Bukovcu i Kovilju- Gde se više isplati kupiti nekretninu?

Pogledajte paralele o cenama kvadrata kuća, ali i pogodnostima za život između ova dva gradska naselja, Kovilja i Bukovca.

Prigradsko naselje Kovilj nalazi se između naselja Budisava, Šajkaš i Gardinovci, dok je preko Dunava, sa sremske strane okružen Sremskim Karlovcima i Čortanovcima. Od centra Novog Sada Kovilj je udaljen 23 kilometara.

U proseku vozilom do centra grada iz Kovilja treba oko 20 minuta, zavisno od gužve.

Naselje se prvi put u istorijskim spisima pominje u 13. veku, a u 19. i 20. veku naglo je porastao broj stanovnika. Ima bogat kulturni život i preko 5000 stanovnika, a spada i jedno od omiljenih izletišta u blizini grada.

Što se tiče života u Kovilju, on ima mnogo toga da ponudi od vaspitno-obrazovanih institucija, muzeja, biblioteke, pa sve do čuvenog južnobačkog manastira.

U Kovilju se nalazi 1 državni vrtić, kao i Osnovna škola. U pitanju su Vrtić „Neven“ i Osnovna škola „Laza Kostić“.

Što se tiče same kulture, ovo je rodno mesto čuvenog pesnika Laze Kostića, te se u centru mesta nalazi njegova rodna kuća. Pored rodne kuće Laze Kostića, tu je i Muzej Kovilja posvećen istoriji ovog mesta i njegovim stanovnicima.

Od nedavno se u Kovilju nalazi i novi objekat za kulturu, Kulturna Stanica Kovilj koja je takođe smeštena u centru naselja, baš preko puta rodne kuće Laze Kostića.

U Kovilju se nalazi i ogranak Gradske biblioteke pod nazivom „Laza Kostić“. U ovom mestu se nalazi i Svetoarhangelski manastir, kao i dva pravoslavna hrama Hram Vaznesenja Gospodnjeg Hram Svetog apostola Tome.

Kovilj ima i folklorni ansambl „Laza Kostić“, zatim udruženje ribolovaca, kao i Fudbalski klub „Šajkaš“.

Od prirodnih bogatstava ovaj kraj se posebno ističe. Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinskog rita pruža se na površini 5895 hektara, duž toka Dunava. Ovde se nalaze brojne zaštićene biljne i životinjske vrste.

Pored toga Kovilj ima i dom zdravlja, poštu, mesnu zajednicu, dobrovoljno vatrogasno društvo, čarde, kafiće, prenoćišta, kamping odmaralište, Bački zoo vrt...

Bukovac je mesto koje se nalazi između Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice. Od centra Novog Sada udaljen je devet kilometara. 

U proseku od Bukovca do centra Novog Sada potrebno je oko 18 minuta vožnje automobilom.

Naselje Bukovac nalazi se sa sremske strane, prvi put se u istorijskim spisima pojavljuje u 18. veku, a danas broji nešto manje od 4000 stanovnika.

U njemu se nalazi jedan državni vrtić pod imenom „Zeka“, kao i Osnovna škola „22. Avgust“.

Baš kao i Kovilj, Bukovac takođe odnedavno ima i svoju Kulturnu stanicu. Pored kulturne stanice, izvan centra grada nalaze se i spomenici, od kojih je skulptura „Drži me za ruku“ napravljena od sakupljenog recikliranog otpada na Fruškoj gori.

U Bukovcu se nalazi Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg.

Pored kulturnog dela, treba naglasiti da je zbog svoje pozicije, na obroncima Fruške gore, Bukovac veoma atraktivan kada su aktivnoti u prirodi i sama priroda u pitanju. Biciklistički park, park za alternativne sportove, prelepi zeleni pejzaži, kao i polja lavandi, vidikovci, vikendice jedno od omiljenih mesta za život.

Od sportskog dela u Bukovcu se igra fudbal u Fudbalskom klubu „Fruškogroski partizan“ , a tu je i Amatersko kulturno-umetničko društvo „Milica Stojadinović Srpkinja“ koje nosi naziv po čuvenoj srpskoj pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji koja je davne 1828. godine rođena baš u ovom prigradskom naselju.

Mesto takođe ima dom zdravlja, poštu, mesnu zajednicu, dobrovoljno vatrogasno društvo, prenoćišta, kafiće, prodavnice

Cene kvadrata

Cene kvadrata variraju u zavisnosti od kvadrature kuće, ali i od lokacije.

Cena kvadrata kuće raste ili opada u zavisnosti da li je pozicija kuće bliža ili dalja od centra naselja i glavnog puta. Ukoliko je kuća udaljenija od centra i glavne ulice, cena je niža.

Kuće su u proseku skuplje za kupovinu u prigradskom naselju Bukovac, nego u prigradskom naselju Kovilj.

Kuće od 70 do 100 kvadrata:
Kovilj cena kvadrata od 1000 do 1700 evra
Bukovac cena kvadrata od 1220 do 1920 evra

Kuće od 120 do 150 kvadrata:
Kovilj cena kvadrata od 770 do 820 evra
Bukovac cena kvadrata od 960 do 1380 evra

Kuće od 300 kvadrata:
Kovilj cena kvadrata od 505 do 705 evra
Bukovac cena kvadrata od 500 do 810 evra

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.