Cene hrane u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo od 1977. godine

Inflacija cena hrane u Velikoj Britaniji dostigla je četrdesetpetogodišnji maksimum od 19,1 odsto u martu, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Najnoviji izveštaj o inflaciji otkrio je da su cene hrane i bezalkoholnih pića zabeležile najveću stopu u poslednjih 45 godina. U februaru je iznosila 18 odsto međugodišnje.

Samo troškovi hrane porasli su za 19,6 odsto, uz primetno povećanje cena hleba i žitarica, mesa, ribe, mleka, jaja, maslinovog ulja, povrća i voća.

Foto: Envato

Cene hleba i žitarica više su 19,4 odsto, a meso 17,4 odsto. Cene punomasnog mleka porasle su za 37,9 odsto, a jaja za 32 odsto, prenosi „Anadolu Agency“.

Cena maslinovog ulja je porasla za 49,2% u odnosu na prošlu godinu zbog poremećaja u snabdevanju izazvanih ratom u Ukrajini. Pored toga, povrće je skuplje za 19,3%, a voće za 10,6 odsto.

ONS je saopštio da su cene hrane poslednji put bile ovako visoke u avgustu 1977. godine, kada je inflacija procenjena na 21,9 odsto. Ipak, primećeno je blago ublažavanje krize troškova života u Velikoj Britaniji, uz pad godišnjeg indeksa potrošačkih cena na 10,1 odsto u martu sa 10,4 odsto u februaru.

Iako ovo ukazuje na izvesno olakšanje za potrošače koji se bore sa visokim cenama, cifra je i dalje dvocifrena i veća od očekivane.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.