Cene gasa u EU rastu kako se približava zima

Države članice koriste energetske rezerve kako potražnja za grejanjem raste, prenose mediji.

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su tokom nedelje zbog velike potražnje zbog hladnog vremena sa referentnim fjučersima koji su porasli za 8%, izvestio je Blumberg u petak.

Iako su cene pale sa letnjih vrhunaca zbog obilnih zaliha LNG-a koje su pomogle Evropi da izgradi svoje zalihe, one će verovatno ponovo početi da rastu.

Holandski TTF fjučers prirodnog gasa za sledeći mesec porasli su za 1% na 125 evra po megavat-satu, a holandski januarski ugovori porasli su na 128,30 evra, pokazali su podaci Refinitiv Eikon-a.

Potrošnja podstaknuta zimskim temperaturama nastavlja da podiže cene i podstakla je zemlje EU da počnu da crpe gas iz svojih skladišta. Rezerve u Italiji su već pale na 93,5% sa 95,4% pošto se ta zemlja suočila sa većom tražnjom u novembru, navodi agencija.

Evropska komisija je u četvrtak navela ograničenja za korišćenje gasa ove zime, rekavši da bi skladišta EU trebalo da budu popunjena najmanje 45 odsto do 1. februara.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je situacija i dalje teška jer bi brz porast mogao da iscrpi zalihe i izloži tržište poremećajima u snabdevanju.

Neizvesnost oko ruskih tokova preko Ukrajine je još jedan faktor za koji se očekuje da će podržati veće cene. U utorak je Gasprom upozorio da bi mogao da ograniči snabdevanje preko ukrajinske mreže gasovoda u Moldaviju od 28. novembra, nakon što je optužio Kijev da ispušta gas namenjen toj istočnoevropskoj zemlji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: