logo transparend vojvodina uzivo

Cena zlata dostigla novi istorijski maksimum od 2.365 dolara za uncu

LONDON – Cena zlata je danas na svetskim berzama porasla na novi istorijski maksimum od 2.365,39 dolara za uncu, što znači da je njegova cena od početka godine porasla za 14 odsto.

Zlato se tradicionalno posmatra kao sigurno utočište za kapital u teškim vremenima i kao zaštita od inflacije, prenosi Gardijan. Analitičari navode da su cene zlata skočile zbog geopolitičkih tenzija i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku koji je podstakli neke trgovce da ulože novac u zlatne poluge.

Neke centralne banke takođe povećavaju svoje zlatne rezerve, a kineska centralna banka je u martu već 17. mesec zaredom kupila zlato da bi povećala svoje zalihe. „Ako je zlato dobro za centralne banke, onda je dobro i za vas“, smatra kolumnistinja Blumberga Merin Somerset Veb koja je time pozvala i manje ulagače da takođe investiraju u zlato.

Tržišni analitičar kompanije Siti Indeks i potala Forex.com, Fazad Razakvada, je naveo da istovremeno raste i cena srebra zbog pozitivnijih podataka koje stižu iz kineskog industrijskog sektora.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.