logo transparend vojvodina uzivo

Cena starogradnje u Novom Sadu nikad veća – evo kako se formiraju cene stanova i šta utiče na njih

NOVI SAD – Cene nekretnina u Novom Sadu i ostatku države, čini se, u konstantnom su porastu već godinama. Mnogi su mišljenja da su cene nerealne, previsoke i bez osnova, ali kako se zapravo procenjuje vrednost jedne nekretnine, bilo da je u pitanju stan u izgradnji, ili starogradnja?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u trećem kvartalu 2023. godine prosečna cena prodatog stana starogradnje na teritoriji Novog Sada bila je 1.850 evra. Najviša cena bila je čak 3.547 evra, a najniža 574 evra.

Prosečna cena starogradnje u Novom Sadu, prema statistici, nikada nije dostizala ove cifre. Kako znati koliko stan „vredi“?
Procenu može vršiti stručno lice, ali danas se događa i da vlasnici stanova samostalno određuju cenu koristeći se relevantnim metodama.

Koje su to metode procene cene kvadrata jednog stana ili objekta?

Foto: Gradske info
  • Uporedna – koja se služi poređenjem različitih prodajnih cena sličnog objekta sa sličnim karakteristima (sobnost, lokacija, kvadratura itd).
  • Prinosna – koja uzima pretpostavku da vrednost stana zavisi od prilike za određeni profit (nečiji cilj je da zaradi određenu sumu i po tome bazira svoju cenu)
  • Troškovna – podrazumeva uračunavanje troškova kupovine placa, zidanja zgrade, opremanja stana i slično, a koriste je najčešće investitori koji tako formiraju svoje cene, navodi specijalizovani portal za nekretnine mojanekretnina.rs.

 

Na sve te metode utiču razni faktori i karakteristike, koje su zapravo ono što diktira cenu nekretnina.

Jedna od njih jeste ponuda i potražnja, kao najosnovnija stavka ekonomije i svakog trgovinskog procesa. Što je veća potražnja, cena ide gore, bez obzira da li je to po nekim procenama „realno“ ili ne.

Faktori su i način grejanja samog objekta ili nekretnine, ekonomske promene u državi, konkurentnost, tačnije broj sličnih objekata u okolini koji se prodaju, politički uticaji, prihodi od rentiranja (npr. za stanove u blizini univerziteta), i još mnoge druge stvari.

Bitna stavka je i budućnost u okolini nekretnine, pa su tako cene veće ukoliko se u blizini gradi auto-put, ili most, tržni centar, a cena može biti i niža ukoliko se uz objekat planira npr. groblje, navode u mojanekretnina.rs

Foto: Gradske info

Što se stanova tiče, osim lokacije, koja je više nego jasan faktor cene, tu su i već pomenuto grejanje, sprat na kom se stan nalazi kao i prisustvo lifta, kvadratura, sobnost stanova i raspored prostorija, očuvanost stana ukoliko je u pitanju starogradnja, što uključuje instalacije ali i stolariju, terasa, orijentacija stana, a i u poslednje vreme sve važnija stvar, a to je garažno ili parking mesto.

Sve ovo može činiti razliku između stana ispod cene, ili veoma skupe nekretnine, a procenu cene kvadrata za vas može uraditi skoro svaka agencija za nekretnine. Ove faktore treba uzeti obzir i prilikom kupovine stana, jer ne znači da ih je svaki prodavac uračunao prilikom formiranja cene, najćešće u svoju korist.

Foto: Gradske info

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.