logo transparend vojvodina uzivo

Cena bakra pala na najniži nivo u poslednja dva meseca

PEKING – Cena bakra je nastavila da pada četvrtu nedelju zaredom nakon što su podaci iz Kine ukazali na to da ova ekonomija, koja je inače najveće tržište bakra, konstantno pokazuje znake slabosti. Cene su pale za čak 1,6 odsto na 9.587 dolara po toni na Londonskoj berzi metala, što je bio četvrti uzastopni nedeljni pad, preneo je Blumberg.

Druga po veličini svetska ekonomija objavila je danas izveštaj o brojkama koje su pojačale bojazan zbog nedostatka tražnje. Dok je maloprodaja u maju bila jača, rast industrijske proizvodnje i investicija u osnovna sredstva je usporen, a uvećan je pad investicija u nekretnine. Vlada predsednika Si Đinpinga uvela je različite mere za pospešenje rasta i stabilizaciju sektora nekretnina, ali današnji podaci obnovili su pozive na konkretnije akcije.

Bakar je dostigao rekord iznad 11.000 dolara samo prošlog meseca, ali je brzo pao zbog strahova od porasta svetskih zaliha i znakova slabosti kineske ekonomije. Cene metala su sveukupno gledano bile pod pritiskom prošle nedelje nakon što su američke Federalne rezerve umanjile očekivanja kada je reč o povećanju kamatnih stopa.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.