Kompanija Beyond Coffee iz Kopenhagena istakla se zanimljivom idejom koju su pohvalila brojna udruženja za zaštitu životne sredine i podsticaj eko-načina života.
Jeste li ikada razmišljali o tome koliko se kafe popije svaki dan u svetu i koliko se taloga kafe baci svaki dan – bilo u kućama ili kafićima. Ako ste mislili da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se.
Danci su uvereni da većina vrednih sastojaka kafe ostaje upravo u talogu koji se baca. Budući da su oni jedni od vodećih potrošača kafe na svetu, firma Beyond Coffee počela je da otkupljuje talog kafe od kafića koji bi ga inače bacili, i da ga koristi – za uzgoj gljiva bukovača!
Upotreba je veoma laka. Ohlađeni talog kafe treba pomešati sa micelijumom, vegetativnim delom gljive, koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje. Prvo se drže tri nedelje na toplom i tamnom mestu, sličnom tlu u kojem bi rasli u prirodi. Zatim se nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije sa visokom vlagom i više svetla. Tada gljive počinju da klijaju.
Osim toga Danci su primetili da je moguće uzgajati gljive nekoliko puta sa istim talogom kafe. Kada se konačno istroši, predaje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga nastavljaju koristiti kao đubrivo.
Beyond Coffee uzgaja bukovaču na urbanoj farmi udaljenoj samo jedan kilometar od prodavnice u kojoj ih prodaju. Osim toga, kod njih se može kupiti micelijum i početni komplet izrađen od recikliranih materijala za domaće uzgajivače, tako da ih mogu sami uzgajati na svojoj zemlji i za nekih mesec dana imaju sopstvene jestive gljive.