logo transparend vojvodina uzivo

Čas istorije o vojnicima Kraljevine koji su izginuli na Vatinu 1941. godine?

VRŠAC – Jedanaestog aprila 1941. godine, na graničnom sektoru Vatin, Osamnaesti posadni bataljon Vojske Kraljevine Jugoslavije, suprotstavio se 41. mehanizovanom korpusu nemačkih trupa koje su nadirale iz pravca Rumunije.

Na ovom mestu, braneći svoju zemlju, živote su položili: pešadijski poručnik Marko Božović, pešadijski potporučnik Siniša Matejić, rezervni pešadijski podnarednik Voja Atanasijević, redov Toša Statijev, vojnik Ignjat Đorđev i, donedavno, nepoznati vojnik, kaplar Velimir Mijanović, koji je zarobljen u izviđanju, aktivirao minu među neprijateljskim vojnicima i svesnom žrtvom naneo neprijatelju težak gubitak.

Aprilski rat, koji je označio i početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, otpočeo je 6. aprila 1941. godine, a završen je za samo jedanaest dana, bezuslovnom kapitulacijom potpisanom u Beogradu.

Nažalost, samo dan nakon sukoba na graničnom prelazu Vatin, 12. aprila, pao je i Vršac i pod okupacijom bio sve do oslobođenja 2. oktobra 1944. godine.

Pisanih podataka o sukobu kod Vatina jako je malo, zbog čega su ovakvi događaji posebno značajni u nastojanjima da se od zaborava sačuvaju oni koji su, boreći se za otadžbinu, dali najdragocenije što su imali, svoje živote.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.