Čarobno piće iz okoline Novog Sada koje se služilo na čuvenom Titaniku

Bermet, jedinstveno aromatično pitko desertno vino, ostavlja snažan utisak na prvi gutljaj i prati ga bezbroj legendi i priča. Ovo čarobno piće otvaralo je vrata srednjovekovnih dvorova Evrope i pronalazilo svoje mesto čak i na vinskim kartama bečkih hotela u vreme Marije Terezije.

Fascinantno je otkriće da su, 73 godine nakon potonuća Titanika, flaše bermeta iz Sremskih Karlovaca pronađene u olupinama, otkrivajući svoje dugo čuvane tajne.

Karlovački vinogradari poseduju tajni sastojak koji čini ovaj napitak posebnim.

Njegova priprema uključuje 27 vrsta raznovrsnog lekovitog bilja, a pelin mu daje specifičnu gorčinu, dok cvetovi drugih aromatičnih biljaka pružaju izuzetan miris, a ukus potiče od plodova istih.

Zaharije Stefanović Orfelin, prosvetitelj i veliki um srpske istorije, ostavio nam je dragocen zapis o vinarstvu u svojoj knjizi „Iskusni podrumar“.
On je, još u 18. veku, pokušao da srpska vina podigne na svetski nivo i u svojoj knjizi nudi nekoliko stotina recepata za pravljenje raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, uključujući i bermet.

Ova knjiga predstavlja prvo takvo delo na srpskom jeziku i opisuje način i vreme berbe i sušenja lekovitog bilja, kao i korisnost i lekovita svojstva raznih pripravaka napravljenih od više od 200 domaćih i egzotičnih biljaka.

Legenda kaže da se za vreme Austrougarske vladavine rečna luka nalazila u Karlovcima, odakle se vino, između ostalog, prevozilo za Beč.

Kada je Marija Terezija prvi put probala bermet, bila je oduševljena i odmah je želela da sazna odakle dolazi ovo neobično i mirisno piće.

Nakon saznanja da je bermet proizveden u maloj regiji oko Karlovaca, iz koje su muškarci često bili regrutovani u ratove, carica je odlučila da oslobodi fruškogorske muškarce od obaveze vojne službe, dajući im mogućnost da se posvete neometanoj proizvodnji vina.

Karlovački vinari su primenili jedan lukav marketinški trik kako bi promovisali bermet. Plaćali su naše studente da se lepo obuku i odu na ručak u luksuzne bečke restorane.

Tokom obroka, ti studenti bi konobare pitali da li u ponudi imaju kvalitetni karlovački bermet.

Nakon nekoliko zahteva, gazde restorana su shvatile da je ovo popularno vino koje moraju imati u svojoj ponudi. Tako su stigle porudžbine za bermet adresirane na Sremske Karlovce.

Još jedna zanimljiva priča koja prati razvoj bermeta vodi nas u Vojvodinu, tačnije u Sremske Karlovce. Iako ne postoje zvanični zapisi, legenda kaže da se bermet našao na vinskoj karti luksuzne klase na najvećem prekookeanskom brodu Titanik.

Ovo vino, nazvano „Auspruh“ ili samotok, kao deo bogate ponude pića, putuje sa Titanikom, svedočeći o njegovom neverovatnom putovanju i tragičnom kraju u ledenim vodama Atlantskog okeana.

Bermet je vino koje je obeležilo istoriju i postalo deo legende. Njegova priča oduševljava ljubitelje vina širom sveta, a njegov neponovljiv ukus i miris pružaju nezaboravno iskustvo svakom degustatoru. Prepustite se čarima ovog jedinstvenog pića i istražite svet bermeta iz Sremskih Karlovaca.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.