logo transparend vojvodina uzivo

Čadež: Za sajam vina Open Balkan u Beogradu prijavilo se do sada 550 izlagača

BEOGRAD – Pripreme za ovogodišnji, drugi po redu, sajam vina „Wine vision by Open Balkan“ koji će se održati u Beogradu od 16. do 19. novembra teku dobro, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već prijavilo oko 550 izlagača.

Čadež je istakao da će Beograd u novembru biti vinski centar Evrope. On je rekao da je u okviru tih priprema juče u Beču održana promocija naših vina, posle uspešnih promocija na sajmovima vina u Veroni i Dizeldorfu.

„Promocija je održana sa jednim od najznačajnijih partnera, a to je kompanija i časopis Falstaf, najuticajniji časopis o vinu i gastronomiji na nemačkom govornom području. Oni su zajedno sa nama bili prisutni sa štandom na prvom sajmu lane u septembru, a kasnije su njihovi eksperti više puta dolazili ovde i testirali naša vina“, rekao je Čadež.

Dodao je i da je prvi čovek „Falstafa“ Piter Mozer pre nego što je prvi put došao na naš sajam vina inicirao da sam proba 100 naših različitih vina kako bi se sam uverio o kakvim vinima se radi i onda krenuo da ta vina sistemski podržava.

„Radi se o tome da nismo napravili samo promociju u Beču, nego da je glavni čovek Falstafa i jedan od glavnih u vinarstvu u Evropi predstavio naša vina po svom izboru i nahođenju ljudima koji i te kako mnogo znaju o vinima. Tamo su bile i velike kompanije kao što je Wein&Co, najpoznatija i najveća kompanija u Austriji koja se bavi trgovinom vinima“, rekao je on. Ova kompanija pripada „Hawesko Holding AG“ koja je u segmentu prodaje vina u 2021. godini ostvarila promet od 680 milona evra, a promociji su prisustvovali poznati somelijeri odgovorni za izbor vina u čuvenim restoranima i hotelima kao sto su „Ritz Carlton“, „Burghotel Oberlech“, „Augenweide“, „Heunisch und Erben“.

Čadež je naglasio da Zapadni Balkan kao tržište u nastajanju od Austrije o vinarstvu može mnogo da nauči, jer je reč o zemlji koja je pre 25 godina bila zanemarljiva na mapi vina, a sada je svetska sila. Prema njegovim rečima, vinari su veoma zadovoljni prošlogodišnjim sajmom vina u Beogradu, a ovogodišnji će, kaže, biti još bolji i zanimljiviji. „U međuvremenu smo dosta naučili i napravićemo manifestaciju sa više različitih dešavanja, od masterklasa do vork šopova i gastronomskog dela koji će biti mnogo razvijeniji nego što je bilo lane“, rekao je Čadež.

Prošlogodišnji, prvi „Wine Vision by Open Balkan“, okupio je 350 izlagača i na njemu su svoja vina osim izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije i regiona Zapadnog Balkana, izlagali i vinari iz najčuvenijih i najvećih proizvođača vina, poput Italije, Austrije, Francuske, Španije, Čilea, Argentine. Sajam je posetilo više od 30.000 posetilaca, među kojima je bilo više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.