Budite kao oni. Pet razloga zbog kojih Italijani mogu da jedu testenine, a da se ne ugoje

Italijani su poznati po velikoj konzumaciji testenina, kao i dobrom izgledu, a sada je otkriveno i zašto je to tako

Prosečan Italijan jede testeninu oko 3-4 puta nedeljno, pa ste se sigurno i vi nekada zapitali, kako to Italijani mogu da jedu toliko testenine, a da se ne ugoje?

Evo nekoliko razloga:

1. Veličina porcije.

Veličine porcija u italijanskim restoranima su oko polovine ili jedne trećine onoga što se služi u drugim državama.

Pošto se prvo služi testenina, obično nema dodavanja, jer se posle služe meso, riba, povrće, salata.

2. Al dente

Testenina kuvana “al dente” ima niži glikemijski indeks.

Što duže kuvate testeninu, ona postaje manje gusta i veći je porast glikemijskog opterećenja nakon što je pojedete.

Još jedan razlog da kuvate “al dente”!

3. Jedite mediteransku hranu sa testeninom.

Testenina se služi sa obiljem povrća, plus mahunarkama i proteinima, aromatizovanim maslinovim uljem, biljem i začinima, plus malo voća za desert.

Sosovi u Italiji su uglavnom mnogo lakši i napravljeni od zdravih sastojaka.

4. Idite u šetnju.

Italijani imaju divnu tradiciju, šetnju, koja se obično radi pre ili posle večere.

5. Italijanska testenina je napravljena od pšenice bez GMO.

Kao i većina Evrope, Italija izbegava sadnju genetski modifikovane (GMO) pšenice.

GMO pšenica je genetski modifikovana kako bi se povećao sadržaj glutena, navodi Elena Dejvis, koja na svom profilu deli i razne italijanske recepte.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.