Brz ko munja: Električni auto s Balkana ušao u Ginisa (VIDEO)

Nov rekord  iz oblasti automobilizma zabeležen je u Ginisovoj knjizi u pomalo neobičnoj kategoriji – vožnja unazad, i to brzinom od 275.745 km/h. 

Rekord je posle dve decenije oborio automobil hrvatske kompanije „Rimac Nevera“ i to je za skoro 100 km/h nadmašio prethodni koji je držao automobil Caterham 7 Fireblade.

„Tokom razvoja palo nam je na pamet da će Nevera verovatno biti najbrži automobil na svetu u vožnji unazad, ali smo se malo smejali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu projektovani za vožnju unazad velikom brzinom.

Ali onda smo počeli da pričamo o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše simulacije su pokazale da možemo da postignemo i preko 150 milja na sat, ali nismo imali mnogo pojma koliko će to biti stabilno + ulazili smo na nepoznatu teritoriju“, rekao je Matija Renić, glavni programski inženjer za „Bugatti Rimac“.

Foto: promo/Rimac

Test vozač Goran Drndak, koji je postavio rekord, kaže trebalo malo vremena da se navikne na veliku brzinu u vožnji unazad, ali kaže da je Nevera bila mirna.

Rekordna vožnja Rimac Nevere obavljena je na test poligonu Papenburg u Nemačkoj.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.