Brnabić: Verujem u garancije međunarodne zajednice u vezi sa ZSO

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da veruje u garancije međunarodne zajednice da će Zajednica srpskih opština biti forimrana, ali i navela da je svesna da će biti mnogo pritisaka, manipulacija i pokušaja da se izvrdaju dogovoreni principi iz potpisanog sporazuma.

“Verujem u garancije međunarodne zajednice, ne znam na koji bi drugačiji način sutra granatovali bilo koji novi dogovor, ako ne bi uspeli da garantuju prvi sporauzm o normalizaciji odnosa. Da li će biti lako, neće, da li će biti pokušaja manipulacije, verujem da će ih biti mnogo, kao i da će mnogi prijatelji Prištine nastojati da izvrdaju i principe iz 2015, ali oni su na papiru, insistiraćemo na njima”, rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

“Biće teško i komplikovano i zato nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo, da insistiramo na tome”, rekla je ona i izrazila žaljenje zbog svega što se u četvrtak dogodilo u parlamentu.

Sve što smo videli u parlamentu suprotno je onome što nam treba danas, rekla je Brnabić.

“Potrebno nam je jedinstvo, a ne da opozicija nasrne na predsednika, da svi mediji u Prišitni to iskoriste i svi regionalni kojima je interes da pokažu da u Srbiji ne postoji jedinstvo, da je politička situacija nestabilna, da je Srbija na ivici fizičkih obračuna”, kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je zahvalila još jednom predsedniku Srbije što je, kako je rekla, nakon rasprave smogao snage da očinski kaže – zašto ste ovo uradili.

Na pitanje da li očekuje dodatni pritisak na Aljbina Kurtija, koji se svakom izjavom udaljava od ZSO i navodi šest uslova, Brnabić je navela da smo od njega čuli besmislene uslove.

“Ono što je naša osnovna poruka je da je ZSO ispregovarana pre 10 godina, onda se dalje radilo na razradi tog dogovora i 2015. je potpisan još jedan sporazum koji jasno govori o nadležnostima, ko treba da formira ZSO a to je upravljački tim”, navela je Brnabić.

Naglasila je da tu nema nikakvih nepoznanica, te da je u ovom trenutku na dnevnom redu jedino implementacija Briselskog sporazuma, kao prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ponovila je da je Beograd sve obaveze ispunio i da je sada red na Aljbinu Kurtiju i Prišitni da ispuni obaveze bez ikakvih daljih uslovljavanja.

Dodala je da je važno da podseti da se sada jasno vidi, da su oni koji su kritikovali Brisleski sporazum, bili kratkovidi i nisu razumeli šta će se dešavati u narednih 10 godina.

“Nisu razumeli ni to koliko je bilo važno što je Aleksandar Vučić tada kao prvi potpredsednik vlade insistirao na tim ovlašćenjima koje treba da ima ZSO i kasnije kao predsednik vlade završio taj posao, tako da danas kosovski Albanci od ZSO beže kao đavo od krsta”, kazala je Brnabić.

Podsetila je na reči poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija da je ZSO Kosovu omča oko vrata.

Naglasila je da se samo u tim rečenicama vidi kako je Aleksandar Vučić dobro pregovarao i koliko se držimo ZSO, jer je ona danas nešto što osigurava bezbednost Srbima na KiM, da oni rukovode najvažnijim aspektima života na KiM, ali i da u tome Srbija direktno učestvuje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: