logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, potvrđen suverenitet Srbije

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin „zemlja“, čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

„Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita.

Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je to „ogromna stvar u teškim okolnostima“.

Pored toga, dodala je da je, zahvaljujući Vučiću, izbačena formulacija o neophodnosti uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i deo o malignom ruskom uticaju.

„Mi zaista ne vidimo maligni ruski uticaj u Srbiji, ni na Zapadnom Balkanu. Ali ako pričate o malignim uticajima stranih država, onda svakako možete da razgovarate o malignim uticajima različitih stranih država“, istakla je premijerka. Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije. Dodala je da to ukazuje na „ogromnu hrabrost“ predsednika Vučića.

„Da vi pred takvim skupom kažete: ‘Ovo je nešto što je neprihvatljivo za nas i mi se sa tim nećemo usaglasiti’ i da se to usvoji – to nije lako. Rekla bih da je ovo jedna jedna od najtežih stvari koje on uspeo da uradi u poslednje vreme“, rekla je Brnabić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.