logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić: Tokom mog predsedavanja u Ženevi govorilo se o godišnjici agresije NATO

Ženeva – Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je tokom njenog današnjeg predsedavanja Generalnom debatom 148. skupštine Interparlamentarne unije bilo govora o 25. godišnjici agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Kako je rekla, o tome je govorio ruski predstavnik Konstantin Kosačev, koji je ukazao i na štetu koja je načinjena za međunarodni pravni poredak jednostranim proglašenjem nezavisnosti tzv. republike Kosovo, „odnosno ljudi u Prištini“. Ona je dodala da se pre sednice sastala sa delegacijom Kine.

“Odličan sastanak, gospodin Sjao, potpredsednik Svenarodnog Kongresa Kine jako je dobro upoznat sa saradnjom Kine i Srbije, našim čeličnim partnerstvom. Čini mi se da je taj sastanak bio priprema za posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na poziv Aleksandra Vučića.

I ta poseta se približava, što je velika čast za Srbiju i hvala Aleksandru Vučiću što je uputio poziv i insistirao da do posete dođe što pre“, rekla je Brnabić. Predsednica Skupštine Srbije je ocenila da će parlamentarna grupa Prijateljstva sa Kinom biti još snažnija u ovom parlamentarnom sazivu, dodajući da se planira poseta delegacije Srbije Kini.

“U poslednje tri godine Kina je najveći pojedinačni investitor u Srbiji, ako se ne varam iznosio je više od milijardu i 200 miliona evra u prošloj godini“, dodala je ona. Brnabić je navela da sledi sastanak sa predsedavajućim parlamenta Malte, što je važno jer se, prema njenim rečima, tiče Saveta Evrope, ali i saradnje Srbije sa OEBS-om, jer oni trenutno predsedavaju tom organizacijom.

Dodala je da očekuje i da ministar spoljnih poslova Malte poseti Srbiju tokom aprila. Na pitanje kako ocenjuje dvodnevnu posetu Ženevi, Brnabić je rekla da je ta poseta bila veliko iskustvo za nju, jer su Interparlementarna unija i parlamentarna diplomatija potpuno drugačije u odnosu na vođenje Vlade.

„Tako da je to bilo vatreno krštenje za mene, ali sam imala iskusnije kolege koje su mi pomogle. Opet to je taj proces učenja i meni je uvek najveća čast što predstavljam svoju zemlju Srbiju“, rekla je ona.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.