Brnabić: Srbija postaje 7. zemlja u Evropi i 10. u svetu gde se čuvaju podaci CERN-a

BEOGRAD – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa delegacijom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) koju je predvodila šef Odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari.

Premijerka je istakla da je ovo veliki i značajan dan, kada je reč o saradnji Vlade Republike Srbije i CERN-a, pošto će danas u Državnom data centru u Kragujevcu biti potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže radi formiranja „Tier-1 centra“.

Srbija želi da postane jedna od vodećih zemalja po pitanju visokih tehnologija, veštačke inteligencije i biomedicine, istakla je Brnabić i dodala da je ova saradnja predstavlja dobru priliku i referencu za našu zemlju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ocenila je da je potpisivanje Memoranduma odlična polazna tačka kako bi Srbija što pre postala deo globalne kompjuterske infrastrukture čija je namena da pruži resurse, da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke sa Velikog hadronskog sudarača u CERN-u.

Ovim Srbija postaje 7. zemlja u Evropi i 10. u svetu gde se čuvaju podaci najvećeg globalnog naučnog ekperimenta.

Enrika Porkari je istakla da je posvećenost, ali i vizija Srbije kada je reč o nauci, inovacijama i tehnologiji odličan primer i inspiracija i drugim zemljama, dodajući da joj je veoma drago što će imati priliku da poseti Centar u Kragujevcu i potpiše pomenuti Memorandum.

Na sastanku je istaknuto da su planovi CERN-a da angažuju svoje saradnike i kolege iz drugih „Tier -1“ centara, kako bi se što pre pokrenuo ovaj projekat, koji će biti ozvaničen nakon godinu dana probnog perioda.

Sastanku su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i vd direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.