logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić: Srbija nikad nije išla ovakvom brzinom ka EU

SRBIJA – Premijerka Srbije Ana Brnabić boravila je danas u poseti Briselu gde je učestvovala i na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU.

Brnabić se danas sastala i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, komesarima za proširenje i pravosuđe.

„Jedan dug dan, evo ulazimo polako u 12. sat sastanaka u Briselu“, rekla je Brnabić. „Ovo se ne dešava često i govori o tome koliko je EU posvećena Srbiji i koliko pažnje posvećuje svim onim reformama koje smo mi sproveli. Svako je bez izuzetka čestitao na uspehu referenduma„, rekla je Brnabić novinarima u obraćanju iz Brisela.

„Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta”, rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheijem posle Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

Foto: Tanjug/Peđa Vučković

Brnabić je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

„Dobar sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Borelom o aktivnostima i reformama koje sprovodimo pre svega u oblasti vladavine prava. Srbija je posvećena nastavku procesa evropskih integracija“, napisla je Ana Brnabić na Instagramu.

Foto: Instagram Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije se sastala u Briselu sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem.

Na sastanku se direktno razgovaralo o postignutom napretku Srbije u EU refromama, posebno kada je reč o vladavini prava i nedavno održanom referendumu o izmena Ustava u oblasti pravosudja.

Brnabić i Varheji će razmotriti i naredne korake koji predstoje Srbiji na putu ka članstvu EU i pripreme za otvaranje novih klastera. Srbija je u decembru prošle godine otvorila klaster 4 koji obuhvata oblasti Zelene agende i održivog povezivanja.

Za otvaranje u ovoj godini već je spreman klaster 3 koji sadrži osam poglavlja konkurentnosti i inkluzivnog rasta, a radi se i na pripremi za otvaranje klastera 5 koji obuhvata poglavalja iz oblasti poljoprivrede, resursa i kohezije.

Foto: Instagram Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti – vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

Foto: Instagram Ana Brnabić

Brnabićeva je, na zajedničkoj konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem, istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

„To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će se bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odglaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.

„Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome“, rekla je Brnabićeva.

Foto: Instagram Ana Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić sasatala se u sedištu Saveta EU u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Dvoje zvaničnika Srbije i EU razgovararali su o evropskom putu Srbije, ukupnim odnosima Srbije i EU, ali i situaciji u regionu i Evropi.

Nakon razgovora sa predsednikom Evropskiog saveta, premijerka je održala bilateralne razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa novoizabranom predsedicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Foto: Instagram Ana Brnabić

 

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.