Brnabić: Pružićemo dodatnu podršku porodicama sa petim i šestim detetom

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država dati dodatnu finansijsku podršku porodicama sa petim i šestim detetom.

“To neće biti jednokratna, već mesečna, stalna podrška kao što smo to uradili sa drugim, trećim, četvrtim detetom”, kazala je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da ukupna stopa fertiliteta u Srbiji iznosi 1,63 dece po ženi, da pronatalitetna politika daje rezultate, ali da “moramo još mnogo da radimo”.

Međutim, kako je istakla, “svi u regionu padaju, a mi rastemo”.

“Mladi ne odlaze iz Srbije i sve više mladih se vraća u zemlju, imamo i sve veći broj stranaca koji dolaze u Srbiju”, navela je Brnabić.

Ona je kazala da je, kada je reč o bio medicini i biotehnologiji, izuzetno važan projekat BIO4 Campus i da državni vrh razume da ozbiljna moderna medicina ide u pravcu genske terapije.

Objasnila je da će sve više lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

“Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za 10 godina i dalje budemo u korak sa svetom”, rekla je Brnabić.

Naglasila je da je jako važno da se razume ozbiljnost i odgovornost onih koji se bave tim poslom za našu zemlju i dodala da je pre dve nedelje održan sastanak sa proizvođačima, “da vidimo kako dodatno da radimo i targetiramo”.

Brnabić je istakla da će sve terapije za građane biti mnogo dostupnije i podsetila da je Srbija potpisivala ugovore o saradnji sa gigantima kao što su švajcarski Roš i japanska Takeda.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.