Brnabić predvodi državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na pogrom

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic predvodi večeras državnu ceremoniju obeležavanja Dana secanja na pogrom na Kosovu i Metohiji, koji se dogodio 17. marta 2004. godine.

Obeležavanju 19 godina martovskog pogroma u Narodnom pozorištu prisustvuju ministri, Nikola Selaković, Đorđe Milićević, Tomislav Žimanov, Jelena Begović, Dubravka Đedović, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Rade Basta, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, narodni poslanici, predstavnici Grada Beograda i u ime gradonačlenik savetnik gradonačlenka Ratko Dmitrović.

Danu sećanja na pogrom sprksog naroda na KiM prisustvuju i predstavnici vojske Srbije, SPC i verskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, kao i porodice stradalih.

Pre devetnaest godina, 17, 18. i 19. marta 2004. godine, nad Srbima Kosova i Metohije dogodio se pogrom.

Bio je to drugi veliki pogrom koji su kosovski Albanci počinili nad Srbima Kosova i Metohije, po agresiji NATO-a na Srbiju, odnosno SRJ 1999. Tokom juna 1999. godine izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Pritom se sve događalo u prisustvu međunarodnih vojnih snaga.

Tokom svojevrsne “Kristalne noći” nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004, sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove.

Tokom nasilja na KiM 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, povređene su stotine Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći napadnute i njihovu imovinu i hramove.

Tokom pogroma porušeno je, koliko se zna 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i drevna crkva Bogorodice Ljeviške.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada tokom pogroma marta 2004. je bio blizu stotinu.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba je osuđeno.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17, 18. i 19 marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su tada Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: