logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić otvorila Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu

LEBANE – Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić otvorila je danas na svečanoj ceremoniji Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu i poručila da je Caričin grad ne samo unikatni biser Srbije već i cele Evrope.

„Ovo je dan o kom smo sanjali dugo vremena i mislim da je još predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još 2019. godine počeo da priča o tome kako ćemo izgraditi Centar za posetioce u Carigradu, kako ćemo povesti računa o ovom prelepom lokalitetu, ovom unikatnom biseru koji Srbija ima – unikatnom biseru za čitavu Evropu“, rekla je Brnabić prilikom otvaranja Centra.

Ona je naglasila da je to deo mnogo šireg projekta – „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“ za koji je naglasila da ne obuhvata samo Beograd.

„Mnogo smo vremena proveli ovde, tada kao članovi vlade, još kada je predsednik Aleksandar Vučić bio predsednik vlade da razmišljajući o tome šta možemo da uradimo i kako institucionalnom podrškom da doprinesemo ekonomskom rastu i razvoju svakog sela, svake opštine, svakog grada u Republici Srbiji“, naglasila je Brnabić.

Dodala je da je sve počelo od projekta puta preko Radan planine, kako bi se povezale četiri banje Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja kod Medveđe.

„Želja je bila da povežemo prelepa arheološka nalazišta, Pločnik i Caričin grad, a sa svim tim da povežemo Đavolju varoš u Vražogrnac“, naglasila je Brnabić.

Svečanoj ceremoniji otvaranja su pored Brnabić prisustvovali i ministar kulture Nikola Selaković, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, kao i mnogi drugi predstavnici Vlade i Skupštine Srbije.
Novootvoreni savremeni objekat za posetioce je izgrađen pored postojećeg objekta „Teodora“ i opremljen je najsavremenijom opremom za prezentaciju o lokalitetu Caričin grad.

U sali za prezentaciju posetioci će moći da se informišu o samom arheološkom lokalitetu, pogledaju 3D prezentaciju kako je izgledala Justinijana Prima, ali i vizuelno prošetaju ovim drevnim Carskim gradom i upoznaju način života ljudi tog vremena koristeći pametne table, 3D naočare koje su dostupne u ovoj savremeno opremljenoj sali.

Caričin grad, ili Justinijana Prima je poznoantički (ranovizantijski) grad iz VI veka, a ujedno i arheološki lokalitet koji je klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Predstavlja jedinstveni spomenik kulture i polaznu tačku za proučavanje poznoantičkog i ranovizantijskog nasleđa na prostorima Srbije.

Caričin grad je bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana, a podigao ga je vizantijski car Justinijan I (527—565).

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.