logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić: Ne čeka se rezolucija Evropskog parlamenta da bi se Skupština konstituisala

BEOGRAD – Premijerka je ocenila da Evropski parlament nije poštovao ni međunarodno pravo, povelju UN, pa ni sporazume dogovorene u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se ne čeka rezolucija Evropskog parlamenta kako bi Skupština Srbije bila konstituisana i dodala da su izbori odžani 17. decembra bili demokratski i transparentni.

„Izbori u Srbiji su završeni, oni su bili demokratski, transparentni, fer. Nešto manje od 5.700 posmatrača učestvovalo je u tim izborima, od toga 475 stranih posmatrača. Koliko sam mogla da vidim, niko od tih stranih posmatrača, čak ni oni koji su najkritičniji prema Srbiji, nije rekao da je nešto video što predstavlja neregularnost“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara u kasarni Topčider da li se za konstituisanje Skupštine čeka rezolucija Evropskog parlamenta o izbornim uslovima i procesu u Srbiji.

Premijerka je precizirala da su najveći kritičari među stranim posmatračima rekli da su „čuli da je bilo nekih nepravilnosti“, ali da su oni obišli sva biračka mesta koja su želeli da obiđu i da nijednu nepravilnost nisu zabeležili ili videli svojim očima.

„Što se tiče rezolucije Evropskog parlamenta, ja ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna po Srbiju, naš narod ili naše građane. U ovom sazivu Evropski parlament je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa Srbijom, koje su bile više nego katastrofalne i govorile mnogo o tome šta je zastupao Evropski parlament“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da Evropski parlament nije poštovao ni one su glasali za rezolucije, da nisu poštovali međunarodno pravo, principe međunarodnog prava, povelju Ujedinjenih nacija, pa ni one sporazume koji su dogovorili u okviru dijaloga Beograda i Prištine time što su se u svakoj rezoluciji Evropskog parlamenta referisali na autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kao na Republiku Kosovo.

„Dakle, nisu poštovali ni Briselski sporazum, ni bilo koje druge sporazume. Kada su pričali o Kosovu, nisu koristili ni zvezdicu, ni fusnotu, ni ništa što je obaveza evropskih institucija da urade. Već su govorili o tome da zameraju Srbiji to što omalovažava ustavni poredak Republike Kosovo i pozivali i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost od strane Prištine, da odmah to urade“, rekla je Brnabić.

Ministar odbrane Miloš Vučević, koji je zajedno sa Brnabić odgovarao na novinarsko pitanje, rekao je da su, što se njega tiče, izbori završeni.

„Što se mene tiče, kao predsednika SNS-a, izbori su završeni 17. decembra, odnosno 30. decembra i 2. januara kad su bili ponavljani na nekim mestima. Odavno su izbori završeni. Republička izborna komisija je 12. januara proglasila zvanično završene izbore, tako da teče rok za verifikaciju mandata, odnosno konstituisanje Narodne skupštine“, rekao je Vučević.

On je ocenio da nije ni pravno, a ni politički, relevantno šta će drugi reći.

„To je možda nekome interesantno, ali nije relevantno. Nije ni pravno, pre svega, pa ni politički relevantno za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije“, zaključio je Vučević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.