logo transparend vojvodina uzivo

Brnabić i Kovačevski u nedelju na prodajnom mestu OB na naplatnoj stanici Preševo

SRBIJA – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, sa resornim ministrima za saobraćaj Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim obići će sutra mobilno prodajno mesto Open Balkan – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Obilazak je predviđen za 11.30 sati, a posle toga će, kako je saopštila pres služba Vlade Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Srbije Goran Vesić sa ministrom transporta i komunikacija Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim obići naplatnu stanicu Romanovci u Severnoj Makedoniji.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula, a da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade njegovu prekonfiguraciju što se obavlja u šest koraka.

Prvi korak je da se tag uređaj odnese u jednu od ovlašćenih poslovnica i prekonfiguriše, drugi je dobijanje ugovora i dobijanje računa-priznanice umanjenja, ukoliko je na uređaju bilo sredstava, treći skeniranje QR koda sa ugovora i unošenje podataka vozača.

Sledeći korak je unošenje podataka sa platne kartice vozača, nakon čega sledi preusmeravanje na web servis ”Otvoreni Balkan ENP”, a istovremeno na mejl stižu podaci za prijavu.

Za korišćenje tag uređaja u Severnoj Makedoniji neophodno je na web servisu ”Otvoreni Balkan ENP” uneti podatke o platnoj kartici i u sekciji za ovu zemlju.

Putarina se naplaćuje sa platne kartice što znači da nema potrebe da vozač ima novca na svom tagu.

Do 10. jula prekonfigurisano preko 9 hiljada TAG-ova
Vesić je nedavno rekao da Integrisani sistem naplate putarine sa Severnom Makedonijom funkcioniše odlično, a da je do 10. jula prekonfigurisano ukupno 9.570 TAG-ova za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, što je, kako je istakao, više od hiljadu dnevno.

On je dodao da je u tom periodu zabeleženo i 1.000 novih korisnika TAG sistema dnevno.

– To je jasan pokazatelj da su građani zainteresovani za korišćenje zajedničkog TAG-a sa Severnom Makedonijom – rekao je Vesić za Tanjug.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.