Brnabić: Cilj Dana Srpske jačanje neraskidivih veza našeg naroda

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić je, na svečanom otvaranju 11. manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, izjavila da je cilj te manifestacije da dodatno ojača neraskidive veze srpskog naroda sa obe strane Drine, dodajući da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, od 2014. godine u projekte u RS uloženo više od 107 miliona evra.

“Dani Srpske u Srbiji koje obeležavamo svake godine imaju za cilj da nas dodatno približe, da dodatno pojačaju neraskidive veze našeg naroda sa obe strane Drine, a mi smo u te veze uložili mnogo”, rekla je Brnabić u sredu veče na otvaranju manifestacije koju organizuje Predstavništvo RS u Srbiji.

Istakla je da joj je posebna čast što predstavlja predsednika Vučića koji je, prema njenim rečima, više od svih uložio u srpski narod gde god on živeo kako bi osetio da je Srbija tu kao oslonac, da brine i da će pomoći.

“Od 2014. godine kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije, a zatim i 2017. godine kada je postao predsednik Srbije pa sve do danas, mi smo u projekte u Republici Srpskoj uložili više od 107 miliona evra”, rekla je premijerka i podsetila na neke od projekata u koje je Srbija uložila.

“Prošlog meseca smo u Banjaluci održali sastanak dve vlade i Savet za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske kada smo potpisali

Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i u Beogradu, a ovaj važan zadatak, izgradnja memorijalnih centara nam je u samom vrhu prioriteta buduće saradnje”, istakla je Brnabić.

Dodala je da je saranja Srbije i RS nešto prirodno i logično, kao i da je zasnovana na međunarodnom pravu i podsetila da Dejtonski sporazum pruža pravni osnov za negovanje specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srpskom uz negovanje i razvijanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.

“Naša želja je da gradimo infrastrukturno bolje povezan region premrežen auto putevima, brzim saobraćajnicama, modernim prugama i sa uspostavljanjem savremenih graničnih prelaza koji će omogućavati lakši i brži transport robe”, rekla je premijerka.

Dodala je da je vizija Srbije, vizija Otvorenog Balkana u kojem nema granica za ljude, robu, kapital, usluge, Balkana u okviru koga se mladi povezuju, privrede sarađuju i postaju sve konkuretnije, Balkana od kog investitori neće zazirati, već će ovde sve više dolaziti.

“Mi smo mnogo radili da bismo promenili život u Srbiji, podigli plate, penzije, zaposlili ljude, privukli investitore, ohrabrili domaće investitore, izgradili naučno-tehnološke parkove, povezali škole na internet, podigli zdravstvo na dostojanstvenije grane, a da bi nastavili potreban nam je miran, stabilan i povezan region”, istakla je Brnabić.

Premijerka je na kraju obraćanja pozvala sve građane da u periodu do 26. septembra i svečanog zatvaranja “Dana Srpske u Srbiji” posete neki od 15 programa koje je Predstavništvo Srpske pripremilo za njih.

Na svečanosti su se pored Brnabić, obratili i šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednik RS Milorad Dodik, a događaju su prisustvovali i brojni drugi zvaničnici.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: