KOVAČICA – Brindzove haluške ili knedele su jelo koje ima posebno mesto na trpezi u Kovačici i Padini. Reč je o jelu koje potiče iz Slovačke. Pravi se sa ovčijim sirom. Za najbolje haluške najbolji je sir sa planinskih predela.
Ukoliko otputujete u Slovačku, svakako biste napravili veliki propust ukoliko ne biste naručili ovaj gastronomski specijalitet. Kažu upućeni da se može praviti i sa kravljim sirom i mlekom, ali to se više ne sme nazvati brindzovim knedlama!
U Kovačici se pre pandemije održavalo Međunarodno takmičenje u kuvanju i jedenju brindzovih knedli u organizaciji Dr Janko Buljik udruženja i uz podršku opštine Kovačica. Organizatori su izrazili veliku nadu da će ove godine moći ponovo da organizuju manifestaciju.
Manifestacija obično ima i humantiarni karakter, te se skupljaju sredstva za organizacije ili pojedince kojima je pomoć potrebna.
Ukoliko ste inspirisani da napravite brindzove knedle, recept je u nastavku:
Sastojci :
• 2-3 velika krompira
• Fino pšenično brašno
• Dimljena slanina po želji
• Ovčiji sir
Priprema:
• Očistimo krompir, zatim ga skuvamo u posoljenoj vodi
• Dobro zgnječimo kao kada pravimo pire od krompira. (Neki ljudi stavljaju mleko, ali može i bez toga… Ukoliko želite da sipate mleko neka to bude veoma malo i gledajte da bude ovčije mleko. Za ovaj specijalitet je to bitno.)
• U zgnječen krompir dodajemo brašno po potrebi, smesa treba da bude glatka i nelepljiva da bi mogle da se prave knedlice.
• U veliki lonac stavite da proključa voda sa malo soli…
• Kada voda bude proključala i vrela spuštajte knedlice u vodu… Kako koja knedlica bude kuvana iskakaće na površinu ključale vode
• Vrela knedlice stavljaju se u drveni tanjir i preko se renda ovčiji sir i sitno iseckana i propržena slaninica….
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.