Brazilski orah – mit ili super hrana

Novi trend zdrave ishrane koja se bazira na hrani biljnog porekla, egzotičnom voću i orašastim plodovima je sve popularniji. Tako se i egzotični orašasti plod brazilskog oraha našao na visokopozicioniranoj lestvici benefita za zdravlje.

Poreklom iz amazonske prašume, rastu na stablu, brazilski orasi imaju oblik sličan zrnu pasulja sa tvrdom spoljašnjom ljuskom i kremastim, puterastim unutrašnjim semenom ili orašastim plodom. Bogati su hranljivim materijama i selenom, što je posledica rasta na tlu Amazona.

„Sadržaj selena u tlu u slivu reke Amazon je veoma visok, pa brazilski orasi sa ovog područja imaju oko 400 puta više selena od bilo kog drugog oraha“, objasnio je Dinesk Edem, specijalista endokrinologije poremećaje štitne žlezde i dijabetesa, direktor Klinike za mršavljenje na Univerzitetu u Arkanzasu za medicinske nauke.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели The Nutrition Kitchen (@_nutrition_kitchen)

„Brazilski orasi su odličan izvor drugih minerala, kao i proteina i vlakana, ali i masti. Zdrave, nezasićene masti i vlakna u brazilskim orašastim plodovima su preporuka za poboljšanje zdravlja srca, a visok sadržaj masti ove orahe čini kaloričnim pa treba voditi računa o količini koju uzimate tokom dana“, rekla je Kristin Dili, dijetetičarka u Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Porcija brazilskih oraha (oko dva cela zrna) sadrži oko jedan gram vlakana i oko grama selena, vitamin E, magnezijum, fosfor, antioksidanse koji mogu da smanje upalu.

Gajenje i berba brazilskog oraha je naporan posao, koje uglavnom radi lokalno stanovništvo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Insider Life (@insiderlife)

Kada organizmu fali selen nastaju problemi sa štitnom žlezdom, naročito kod žena, nastaju kardiovaskularni problemi, kao i određene vrste karcinoma. Ako je selen u višku  imamo osećaj mučnine, probleme sa probavom,nervima, lomljenjem kose, lošim zadahom.

Zbog toga je savet da osobe kojima nedostaje selen uzimaju dva brazilska oraha na dan.

Stablo brazilskog oraha može da raste i da se razmnožava samo u prirodnim prašumama.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: