“Bračni zatvor” efikasan metod za rešavanje nesuglasica

Bierten, selo u Transilvaniji poznato je po predivnim predelima i po “bračnom zatvoru”. Ovaj zatvor nije namenjen lopovima, kriminalcima već bračnim drugovima. Efikasnost ovog zatvora pokazuje činjenica da se na ovom mestu dogodio samo jedan razvod.

Ideja da se ovako rešavaju nesuglasice nastala je još u srednjem veku. Tada se razvod braka nije smatrao kao dobro rešenje, već kao nezamislivo i sramotno.

U sklopu crkve se nalazi ovaj zatvor, a lokalni biskup bio je zadužen za zaključavanje bračnih drugova. Princip rešavanja problema između parova, bio je koncipiran da se muž i žena zaključaju u prostoriju i rade na braku. Dok su bili zaključani morali su da dele od jastuka do viljuške. Unutra parovi su boravili i do šest nedelja.

Razvod braka tada se smatrao dopustiv isključivo ako je u pitanju prevara jednog od supružnika. U tim slučajevima muškarac je morao da polovinu svojih prihoda podeli sa ženom i decom. Ako bi se muškarac ponovo oženio i razveo, druga žena ne bi dobijala ovakav vid alimentacije.

Da li je ovaj način efikasan ili ne, pokazuje činjenica da se u proteklih 300 godina dogodio samo jedan razvod.

Ovu građevinu je 1993. godine Unesko uvrstio za svetsku baštinu. Crkva datira iz 15. veka, a danas je muzej.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: