Božić i Nedimović u poseti poljoprivrednom gazdinstvu u Novom Bečeju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Kukuruz

NOVI BEČEJ – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetili su gazdinstvo Radoslava Kovačeva u Novom Bečeju, koji se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom a poseduje i mesto za otkup mleka.

Radslav Kovačev iz Novog Bečeja preko podsticajnih sredstava nabavio je sejalicu i setvopremač, kako ističe svaka pomoć znači, ali najviše briga ipak imaju oko cene proizvoda.

“Najviše nam znači što je sad ministar rekao da će cena mleka otići gore četir do pet dinara što mi je jako drago, nije to ni koliko treba da bude ali za sada je dobro. Otkupimo dosta mleka ali naviše se oslanjamo na naš proizvod”, rekao je domaćin Radoslav Kovačev poljoprivrednik iz Novog Bečeja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Novom Bečeju je rekao da od 15. oktobra kreće isplata trećeg kvartala premije za mleko koja je uvećana sa 7 na 10 dinara po litri.

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede je rekao da mu je posao je da obiđe svako gazdinsto.

“I da eventualno izvučemo neke zaključke kako bismo menjali postojeći sistem subvencija ili neke propise vidim da ovde postoji velika zainteresovanost za ove konkurse svetske banke u oblasti stočarstva koje će biti raspisano za mesec dana, jer će rezultati za povrtarstvo i voćarstvo biti za nekih deset dana i kada završimo prvi krug idemo sledeći i ja sam zadovoljan jer vidim ljudi se interesuju za to”, istakao je ministar Nedimović.

U Novom Bečeju poljoprivrednike najviše muči nedovoljna količina padavina, iako su u jednom trenutku zabeležene padavine od 80 litara po kvadratnom metru, sledećih nekoliko meseci palo je svega pet litara.

“Mi imamo kanalsku mrežu koja je decenijama bila zapuštena nefunkcionalna, radimo dosta projekata. Gospodin Božić se angažovao kao pokrajinski sekretar i u Vodama Vojvodine gde rade projekat ubrzano na čišćenju kanala, to neće tako brzo, a ovim ljudima treba pomoći” objasnio je Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej.

Čedomir Božić pokrajinski sekretar za poljoprivredu je istakao da je bitno da se krenulo u postupak izrade projektno tehničke dokumentacije za kanalsku mrežu.

“Odnosno za onu kanalasku mrežu koju su poljoprivrednici sami istakli na sastanku i to smo krenuli u realizaciju i naredne godine ćemo naravno nastaviti dalje sa realizacijom, nakon završetka projektno tehničke dokumentacije i realizaciju na terenu”, poručio je Božić.

Oko 60 odsto stanovništva Novog Bečeja živi od poljoprivrede. Mnogi od njih danas su došli na sastanak sa ministrom i pokrajinskim sekretarom kako bi se upoznali sa mogućnostima konkurisanja i unapređenja proizvodnje.

poljoprivreda
Poljoprivreda

Tagovi:

Pročitajte još: