Bosanski fudbaleri lagali da imaju šećernu bolest pa osvojili tri evrpska prvenstva u malom fudbalu za dijabetičare

Bosna i Hercegovina je trostruki evropski šampion u malom fudbalu u kategoriji u kojoj se bore samo sportisti sa dijabetesom.

Ponosni na uspehe svoje selekcije dijabetičara malog fudbala, Bosanci i Hercegovci su je odmilja nazvali “najslađom reprezentacijom”. Međutim, ispostavilo se da je njihov uspeh čista prevara.

Skrivajući u svom sastavu fudbalere koji nemaju šećernu bolest, reprezentacija je od 2016. do 2019. godine tri put osvajala titulu evropskog šampiona na prvenstvu Dia EURO, otkrili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pojedini članovi tima.

Bivši selektor Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. On je inače dečiji dijabetolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uvjerenja i davao upute o fingiranju bolesti.

Novinari su pronašli više uverenja koja potvrđuju te iskaze. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove kažu da ne stoje iza ovih nalaza i da njihov uposlenik nije smeo koristiti pečat Klinike za privatne potrebe.

Fingirao da je sebi davao insulin

Bivši selektor Saša Vitković kaže da je selekcija, u koju su na početku zaista bili pozivani samo dijabetičari, prvo evropsko prvenstvo igrala u rumunskom Cluju 2015. gde su osvojili četvrto mesto. Stvari su se promenile već iduće godine na prvenstvu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina (BiH) je 2016. kod kuće prvi put postala šampion Evrope, a u timu je debitovao Sedin Mulaosmanović Kenedi. Za ovog igrača prvoligaškog futsal kluba “Željeznica” iz Trnova dvojica bivših kolega iz reprezentacije tvrde da nije dijabetičar. U njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu u rubrici hronične bolesti nije bilo podataka o dijabetesu, a uverenja i nalazi sa potpisom dr. Mujića obilovali su protivrečnim podacima – prvo je imao teži oblik dijabetesa – tip 1, a potom lakši – tip 2.

On je posle ispričao kako je “ulogu” dijabetičara igaro sve vreme. Nosio je sa sobom trakice za merenje šećera, fingirao je davanje insulina tako što je na kožu prislanjao dozer sa čepom…

Prijavljivali duple troškove

Selektor hrvatske reprezentacije Mario Žitnik kaže da se na prvenstvima sumnjalo da se među bosanskim igračima nalaze oni koji nisu dijabetičari, ali da nije bilo odgovarajućih lekarskih kontrola.

Na kraju, ispostaviće se, sve se vrti oko para jer je tokom četiri godine za učešće reprezentacije dijabetičara na prvenstvima u inostranstvu i organizaciju prvenstva u Sarajevu utrošeno je najmanje 200.000 konvertibilnih maraka (oko 100.000 evra). Analiza dela dokumentacije pokazuje da su prikazivani dupli troškovi transporta za ista prvenstva ili izdatke za smeštaj u hotelima koji nisu bili predviđeni za smeštaj sportskih ekipa, i da je neko razliku uzimao u svoj džep.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: