Borelj: Razgovarao sam s Vučićem, omogućiti glasanje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

BRISEL, BREST – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je danas da je razgovarao u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u vezi sa “prikupljanjem glasova” na KiM za predstojeći referendum o ustavnim promenama.

Borelj je na Tviteru naglasio da bi ljudima trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju.

“Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OEBS-a”, podsetio je Borelj na Tviteru.

Kurti je ranije saopštio da je razgovarao sa Boreljom o referendumu, zakazanom za 16. januar i naveo da mu je preneo stav Prištine da Srbi na KiM sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

“Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja”, napisao je Kurti sinoć na Tviteru.

Borelj: SAD neće ništa dogovoriti sa Rusijom bez učešća EU

Evropska unija dobila je uverenja SAD da se ništa neće dogovarati sa Rusijom bez učešća evropskog bloka, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

“Imali smo izuzetno blisku koordinaciju sa Sjedinjenim državama u prethodnih nekoliko dana”, kazao je Borelj novinarima uoči sastanaka ministara odbrane EU na zapadu Francuske, preneo je Rojters.

On je dodao da je Evropska unija dobila uverenja od Amerike da ništa neće biti odlučeno ili pregovarano bez bliske saradnje sa EU ili učešća Evropljana.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: