Jednostavan recept za savršen domaći hleb.
Sastojci
Potrebno je:
200 ml mleka
100 ml mlake vode
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
450 g brašna
40 g maslaca
Ostalo:
1 kesa za pečenje mesa
Priprema
Pomešati mlaku vodu i mleko, pa u njemu razmutiti kvasac, i uz dodatak, šećera i malo brašna ostaviti da nadođe. Nadošlom kvascu dodati ulje, pa sve dobro zamesiti uz postepeno dodavanje brašna. Kada je testo već umešeno, dodati mu maslac i mesiti još desetak minuta da se sve lepo sjedini (uz dodavanje pomalo brašna).
Umešeno testo premestiti u nauljenu posudu i ostaviti da narasta oko 45 minuta. Naraslo testo premesiti, a onda razviti u tanku koru. Uviti je u rolat. Potom pažljivo prebaciti u kesu za pečenje mesa, pa zajedno sa kesom u pleh. Ostaviti da narasta oko 15-20 minuta.
Površinu hleba zaseći skalpelom na više mesta. Posuti sa malo brašna. Kesu zatvoriti i na par mesta izbockati čačkalicom kako bi imalo vazduha tokom pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.