Bogat program Dana duhovne muzike 30. septembra u Pančevu

PANČEVO – Drugog dana 25. Međunarodnog festivala “Pančevački dani duhovne muzike” u subotu, 30. septembra publika će moći da odsluša nekoliko koncerata i prisustvuje prezentacijama u dva koncertna prostora u Pančevu.

U Dvorani “Apolo” od 17 časova predstaviće se vokalno-instrumentalnom svetskom muzikom kao i promocijom svojih izdanja Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Kotora, Crna Gora. O izdanjima će govoriti Mihajlo Lazarević, dirigent društva.

Predstaviće se tri izdanja: “Zbornik notnih zapisa za tamburaški orkestar” autora Petra Bukilice, za koji verujemo da će okupiti ljubitelje tamburaške muzike; Arhiv Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” (1839) Kotor i Monografija ,,Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” u Kotoru – 180 godina rada i opstajanja”.

Kotorani će se predstaviti vokalno instrumentalnom svetskom muzikom – obradama narodnih pesama iz različitih krajeva sveta.

U večernjim časovima u Svetouspenskom hramu na koncertu duhovne muzike sa početkom u 20 časova svojim duhovnim programima predstaviće se tri horska ansambla: Dečje-omladinski hor NCPD “Branko“ iz Niša, pod dirigentskim rukovodstvom Jovane Mikić. Pevaće nam srpske napeve u obradama Maksima Kotogorova, Mile Pužić i Hadži Jakova Milutinovića, kao i dela Ijulijanije Denisove, Aleksandra Kastaljskog, Petra Dineva i Andreja Cincarevića.

Pančevački hor „Prepodobni Roman Slatkopojac“, sa dirigentom Jelenom Miljević, predstaviće se delima Josifa Marinkovića, Isidora Bajića, Episkopa Jonatana, Mihaila I. Ipolitov – Ivanova, Alekseja V. Kastorskog i Rajka Maksimovića.

Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, iz Kotora, sa dirigentom Mihajlom Lazarevićem zatvoriće ovo drugo veče Festivala delima Nj.S. Patrijarha Ilije II, Nikolaja Kalugina, Jaroslava Pščednika, Ijulijanije Denisove, Natalije Rogožkine i napevom Jablačinskog manastira.

 

Organizator 25. Festivala je Pančevačko muzičko društvo u saradnji sa Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom, Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“, Preobraženski hram u Pančevu i Manastir Vojlovica.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.