Trideset šefova kuhinja iz više poznatih ugostiteljskih objekata, u utorak 12. aprila u Novom Sadu, identifikovaće senzorske karakteristike invazivnog rečnog raka.
U saopštenju Prirodno-matematičkog fakulteta navodi se da njihove kolege sa Katedre za gastronomiju, u saradnji sa timom instituta gde će se panel održati, rade na identifikaciji zdravstvene bezbednosti, nutritivnog, senzornog i gastronomskog potencijala invazivne vrste bodljobradog raka (Faxonius limosusu) iz Dunava. Ova vrsta predstavlja jednu od najinvazivnijih rakova slatkovodnih ekosistema u Evropi.
Poslednjih decenija beleži se intenzivan porast prisustva ove vrste u rečnim tokovima ove reke i njenih pritoka, što se negativno odražava na očuvanje životne sredine. Tim ističe da započeta istraživanja sa teritorije Slankamena i okoline daju odlične rezultate. Identifikovana je zdravstvena bezbednost, nutritivni kvalitet i gastronomski potencijal.
Panel će trajati od 9 do 14 sati na Institutu za prehrambene tehnologije u akreditovanoj labarotoriji.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.