Blinken: Putinov napad na ukrajinsku energetiku neće biti uspešan

BUKUREŠT – Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je danas u Bukureštu da ruski napadi na ukrajinsku energetiku neće biti uspešni i obećao Ukrajini podršku u njegovoj obnovi i odbrani.

Blinken je, na konferenciji za mediji, posle konferencije ministara spoljnih poslova NATO, rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin fokusirao na bombardovanje civila u Ukrajini da je bombardovanjem razorio trećinu energetskog sistema Ukrajine, te da se njegova strategija izgladnjivanja i smrzavanja stanovništva neće biti uspešna.

Preneo je da su SAD obezbedile 53 miliona dolara za pomoć u obnovi energetskog sistema Ukrajine, i da će potrebni delovi stići u Ukrajinu za par dana do par nedelja.

Kazao je da se istovremeno analizira kako zaštititi obnovljenu energetsku infrastrukturu od novih napada, kako se ne bi ušlo u začarani krug obnove, razaranja, obnove,… „Deca, starija lica, bolesni, to su nove mete Putina. Brutalizacija napada na civilno stanovništvo je varvarski čin“, istakao je Blinken.

Kako je rekao Putin želi time i da izazove podele u koaliciji u čemu, poručuje, neće uspeti. „Na ovom skupu sam jasno i glasno čuo od svih zemalja da nećemo to dozvoliti i da ćemo pomagati i dalje Ukrajinu“, preneo je Blinken.

Rekao je da Putin ima za cilj da Ukrajinu dovede do zamrznutog konflikta, i nakon nekog vremena ponovo pokrene napade. „Takva taktika ne vodi ka održivim miru. Najbolji način da se pospeše mogućnosti za mirovne pregovore jeste da se podrži Ukrajina, kako bi ona osnažila svoju poziciju pred moguće pregovore kada do njih dođe“, naglasio je on.

Podsetio je da su SAD prve koje su isporučile Ukrajini oružje, i to još pre agresije, to jest kada se ona nazirala sa ciljem da se Ukrajini omogući odbrana. Rekao je da SAD svake nedelje analiziraju situaciju i adaptiraju shodno njoj podršku koju dostavljaju Ukrajini kako bi se što bolje suočila sa izazovima pošto se stanje na terenu i taktika stalno menjaju.

U vezi Kine rekao je da članice NATO neće više da dozvole stvaranje ovisnosti, ali da su opredeljene da i dalje sarađuju sa tom zemljom. „Svi smo svesni izazova koji predstavlja Kina. Mi ne tražimo konflikt sa Kinom, već želimo da ga sprečimo, ne želimo nikakav Hladni rat, ali želimo da budemo jasni da znamo koji izazov predstavlja Kina“; podvukao je Blinken.

Ukazao je da je Kina konkurent, i da treba uzeti u obzir bezbednosne aspekte prilikom donošenja odluke o omogućavanju kineskih investicija, posebno kada je reč o kritičnim i strateškim oblastima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.