Blaža zima, više štetočina na usevima

pšenica-subotica
BAMAT – Neuobičajeno toplo vreme i zima skoro bez snega, brinu poljoprivrednike u južnom Banatu. Uskoro će krenuti sa prihranom i zaštitom useva od štetočina kojih je sve više zbog visokih temperatura.

Ozima pšenica nije imala zimsko mirovanje. U decembru i januaru imala je normalan razvoj i sad se već nalazi u fazi bokorenja.

Stručnjaci “Instituta Tamiš” kažu da iako nije bilo mnogo padavina ratari ne moraju da brinu zbog zalihe vlage, jer je trenutno u zemljištu ima oko 150 litara po kvadratnom metru.

“To ne mora ništa da znači u ovom trenutku, jer recimo pre dve godine imali smo isto toliko vlage u zemljištu, a u maju je pala na svega 20 do 30 litara po metru kvadratnom zbog niskih prolećnih padavina. Uslovi vlažnosti zemljišta su sad skoro idealni”, kaže Jan Babka, stručni saradnik Instituta Tamiš-Pančevo.

Sorin Ardeljana iz Banatskog Novog Sela koji obrađuje 100 hektara raduje što veštačkog đubriva ima dovoljno i što je Urea pojeftinila i umesto 120 dinara za kilogram sad će je kupiti za 80 dinara. Međutim imaće veće troškove zbog pojačane primene agrotehničkih mera.

“Svake godine zima je sve blaža i imamo samo par dana u mrazu i to prouzrokuje veću zaštitu pšenice i uljane repice od štetočina. Ako smo ranije zaštitu radili dva puta godišnje ovog puta moraćemo da uradimo tri puta i to će poskupeti proizvodnju”, kaže Sorin Ardeljana.

Poljoprivrednike brine i što je pala otkupna cena pšenice i trenutno se za kilogram dobija 29 dinara, što je za 12 dinara manje nego lane.

Bez obzira na sve ratari će u Banatu sredinom marta započeti velike prolećne radove, a neki već obavljaju i prvu prihranu useva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: