Blagi oporavak nemačkog pivarstva

Nemački pivari su 2022. godine poslovali nešto bolje, saopštio je savezni zavod za statistiku Destatis, ali proizvođači kažu im inflacija usporava oporavak od pandemijske recesije.

Prema podacima saveznog zavoda za statistiku, pivari su 2022. prodali 8,8 milijardi litara piva, 2,7 odsto više nego prethodne, istorijski najslabije 2021.

U samoj Nemačkoj je, čak uz najtoplije leto u 100 godina, otišlo samo 7,2 milijarde litara, odnosno svega četiri odsto više nego godinu ranije i pet odsto manje nego predpandemijske 2019.

Inače, ni Svetsko prvenstvo u fudbalu, prošle godine prvi put igrano u zimu, nije merljivo podstaklo prodaju piva u Nemačkoj.

Izvoz piva u Evorpsku uniju je bio u godišnjem plusu od 7,8 odsto, ali je prodaja trećim zemljama bila u minusu od 12,4 odsto.

Pivare su sa pandemijskim zaključavanjem istrpele snažan udarac u prodaji, a prošle godine ih je mučilo poskupljenje energije, sirovina i logistike.

Udruženje nemačkih pivara ocenjuje da će pivo zbog svega toga još poskupljivati i da će to oslabiti tražnju i usporiti oporavak.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: