Bjegović: Evropa ne sme da dozvoli da se zapali plamen u ovom delu Balkana

BEOGRAD – Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović izjavio je danas za Tanjug da je jučerašnji sukob na Kosovu i Metohiji okidač da Savet bezbednosti donese drugačije i ozbiljnije odluke i da Evropa ne sme da dozvoli da se zapali plamen u ovom delu Balkana.

“Nije slučajno da je u prethodnim danima predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o sličnom dešavanju koje je bilo za očekivati. Upravo se iz tih razloga tražila vanredna sednica Saveta bezbednosti kako bi se ukazalo na sve što može da se desi”, rekao je on.

Smatra da je na Savetu bezbednosti veliki deo odgovornosti da reaguje preko KFOR-a kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali, jer su, napominje on, ovakvi slučajevi okidač za sukob širih i većih razmera koji može biti opasan ne samo po prostor KiM, nego kompletnog regiona i samog evropskog prostora.
Bjegović kaže da jučerašnji sukob na KiM proizvod politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja je bila zasnovana na teororu, pritisvima i hapšenju Srba na tom prostoru.

“Niko sa srpske strane ne opravdava akcije izvedene na prostoru opštine Zvečan. Nadam se da se takvi slučajevi neće ponoviti, jer to ide u prilog Kurtijevoj ideji da Srbe proglase za remetilački faktor i deo terorističkih organizacija, kako bi on mogao sada da vršlja”, ocenio je on.
Kako je naveo, nakon nove krize koja je nastala na KiM, Euleks i KFOR- moraju imati aktivniju i ozbiljniju ulogu same kontrole i očuvanja bezbednosti na severu Kosova.
Smatra da će Kurti tražiti da se sve prepusti njemu i njegovoj specijalnoj policiji, kako bi on sprovodio svoju politiku i kompletno etnički očištio prostor na severu Kosova, gde, kako kaže, po Kurtijevoj zamisli, Srbi ne bi trebalo da budu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: