Bitka za kebab: Brisel odlučuje o sudbini donera!

Kritičari su tursko gastronomsko otimanje oko kebaba opisali kao prvu akciju u “globalnom ratu za hranu” i “napad na nemački kulturni identitet”

Udruženje ćevabdžija u Istanbulu podnelo je nedavno zahtev da EU propisima zaštiti turski način njegove pripreme, što je izazvalo talas negodovanja u Nemačkoj koja takođe polaže pravo na to jelo.

Otprilike trećina Nemaca konzumira najmanje jedan doner mesečno, kupljen na više od 15.000 kioska za ćevape širom zemlje, uključujući 1.600 samo u Berlinu. Kritičari su tursko gastronomsko otimanje oko kebaba opisali kao prvu akciju u “globalnom ratu za hranu” i “napad na nemački kulturni identitet”.

Ukoliko Brisel usvoji uredbu, to bi primoralo nemačke proizvođače doner kebaba da ili u potpunosti revidiraju svoje recepte, ili da jelo nazovu drugačije, pod pretnjom novčane ili, barem u teoriji, zatvorske kazne. Ove nedelje, poslednjeg dana pre isteka mogućnosti za podnošenje prigovora, krovna grupa nemačkih proizvođača kebaba sa sedištem u Berlinu zatražila je od ministarstva za hranu da se zauzme u njihovo ime.

Tursko apliciranje za zaštitu kebaba podneto Evropskoj komisiji izazvalo je negodovanje u Nemačkoj, a Frankfurter Algemajne Cajtung spekuliše da su kampanju u Turskoj pokrenuli desni populistički političari povezani sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.