logo transparend vojvodina uzivo

Biblioteka „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci obeležava 153 godine postojanja

BAČKA PALANKA – Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ i njeni ogranci u naseljenim mestima opštine Bačka Palanka na svojim policama čuvaju 227.498 publikacija, a knjižni fond se redovno obnavlja novim naslovima u skladu sa potrebama i željama korisnika, kaže direktor ove ustanove kulture Miladin Zorić.

U protekloj godini fond je uvećan sa 4.551 knjigom, kupovinom, otkupom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, projektom AP Vojvodine i poklonima.

– Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ ustanova je koja neguje kulturu i tradiciju svoje sredine od osnivanja prve srpske čitaonice u Bačkoj Palanci daleke 1869. godine pa do danas, aktivno učestvuje u društvenom životu građana naše opštine kao kulturni, ali i informacioni centar koji posreduje između knjiga, informacija i korisnika. Dan Biblioteke je posvećen zanačajnom srpskom piscu Veljku Petroviću i nizom edukativnih sadržaja biće promovisano njegovo književno delo – kaže direktor Miladin Zorić.

Sa brojnim i raznovrsnim aktivnostima ova ustanova predstavlja mesto susreta i druženja, prostor za održavanje kulturnih sadržaja, razmenu ideja i učenje. Kontakt sa korisnicima održan je uprkos pandemiji, objašnjava direktor Zorić, te su u prethodnom periodu sa manjim grupama korisnika organizovane književne promocije zavičajnih autora i obeleženi značajni datumi, praznici i godišnjice. U protekloj godini organizovane su 52 manifestacije.

U Biblioteci „Veljko Petrović“ posebnu pažnju posvećuju najmlađima, te su za decu organizovane kreativne, likovno-literarne, dramske i muzičke radionice. Podrška nije izostala ni prilikom učešća mališana na različitim konkursima, manifestacijama i priredbama. Kroz sve ove aktivnosti vredno se radilo na popularizaciji knjige i čitanja, podsticanju kreativnog stvaralaštva i negovanju pravih društvenih vrednosti. Takođe, u ovoj bačkopalanačkoj ustanovi ističu i da su sarađivali i nastavljaju saradnju sa drugim ustanovama kulture, kolegama iz drugih biblioteka, organizacijama i udruženjima iz lokalne zajednice.

Foto: T. Pačić/ Privatna arhiva

Direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ naglaša da je broj upisanih članova, kako u centralnoj zgradi, tako i u ograncima, u kontinuitetu, a primetan je veći broj korisnika koji su se po prvi put upisali, što je podatak koji ohrabruje. Na kraju 2021. godine bilo je 6.115 aktivnih članova, od kojih su najbrojnija deca do 15 godina. To posebno raduje zaposlene, jer je svako dete budući odrasli korisnik. Isto tako, to je i znak da je Biblioteka na dobrom putu i da pisana reč ima budućnost.

Pandemija koronavirusa uticala je na rad kulturnih ustanova širom sveta, pa je tako i Biblioteci u Bačkoj Palanci donela niz promena, koje se najvećim delom odnose na izmenjen način rada sa korisnicima.

– Nemogućnost direktnog kontakta ipak nije ugrozio potrebu korisnika za knjigom i čitanjem – govori direktor Miladin Zorić. – Tako da je ukupan broj pročitanih knjiga i slikovnica u našoj Biblioteci u 2021. godini iznosio 75.952 primerka. U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja nabavljen je profesionalni skener A3 formata za digitalizaciju građe koja se baštini u Zavičajnom odeljenju i našoj arhivi. Nastavili smo sa stručnim usavršavanjem zaposlenih, a naši bibliotekari su uspešno prezentovali rad Biblioteke na jednom od najznačajnijih stručno-naučnih skupova Biblionetu.

Kada su u pitanju planovi za budućnosti, jedan od ciljeva u ovoj ustanovi je još bolja tehnička opremljenost, nastavak procesa digitalizacije, a cilj je i da se Bilioteka u sistemu Bisis poveže sa drugim bibliotekama i na taj način pojednostavi i ubrza unos podataka na nabavno-obradnom odeljenju. Nastavlja se, kao i do sad, sa organizovanjem različitih sadržaja iz oblasti kulture, promocijama, edukacijom i svakom vrstom društvene delatnosti koje Biblioteku čine centralnom institucijom kulture u bačkopalanačkoj opštini, zaključuje direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladin Zorić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.