logo transparend vojvodina uzivo

Bez većih problema kivi raste i u Srbiji

Zbog promene klime, u našim dvorištima i okućnicama sve je više egzotičnih vrsta. Jedna od njih je kivi, voćka poreklom iz Kine koja se uspešno uzgaja u različitim delovima sveta, uključujući i neke delove Evrope.

Kivi zahteva specifične uslove za rast i optimalno uspevanje. Najvažniji faktor je klima. Preferira umerenu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. U Srbiji, kivi se obično gaji u oblastima sa blagom klimom, u južnim delovima zemlje, gde su temperature tokom zime niže, a leta topla.

Takođe je važno da kivi bude posađen na mestu koje je zaštićeno od jakih vetrova, jer može biti osetljiv na vetar. Trebalo bi imati na umu da kivi ima potrebu za puno sunčeve svetlosti kako bi plodovi sazreli, pa je bitno osigurati dobru osunčanost u području gde se planira uzgoj.

Uzgoj kivija u Srbiji može biti izazovan, ali nije nemoguć. Potrebno je pažljivo odabrati sortu kivija koja je prilagođena lokalnim uslovima i voditi računa o specifičnim zahtevima ove voćke. Takođe je korisno konsultovati se sa lokalnim stručnjacima ili poljoprivrednicima koji imaju iskustva u uzgoju kivija u Srbiji.

Kod nas se kivi gaji samo u dvorištima, jer se niko ne usuđuje da podigne ozbiljnije zasade, zbog straha da mogu da stradaju usled jakih mrazeva. Inače, velika prednost ove proizvodnje je u činjenici da kiviju nije potrebna nikakva zaštita jer ga ne napadaju štetočine, a ni bolesti. Zbog toga ga možemo svrstati u zdravu hranu i lako sertifikovati kao ogranski proizvod.

Plodovi kiivija opravdano se nazivaju plodovima zdravlja, zbog visoke hranljive vrednosti i jedinstvenog sadržaja vitamina C – od 200 do 300 miligrama u 100 grama ploda. Zbog toga se preporučuje konzumiranje ovog voća ujutru uz doručak. Kivi jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada. Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale i tako se naše telo štiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.

Preporučuje se da ga upotrebljavaju osobe koje puše i unose dosta alkohola, dijabetičari, osobe sklonim alergijama i prehladama, trudnice, stare osobe, žene u menopauzi, osobe koje boluju od katarakte i osobe sa bolestima imunodeficijencije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.