Bez priganica je Badnje jutro nezamislivo

Za Badnje jutro miris priganica je neizostavan. Ovi ukusni, mekani „jastučići“, prženi do savršenstva, čine pravi praznični ugođaj. S obzirom na to da se Badnji dan posti, priganice su idealno jelo – jednostavne, ali i izuzetno ukusne, koje se tradicionalno služe uz prah šećer, džem ili med.

Ovaj specijalitet, spremljen prema starim domaćinskim receptima, često je pravi ukras doručka. Ove priganice nisu samo obrok, već i simbol ljubavi i topline koja vlada u svakom domu na Badnje jutro.

Srećan Badnji dan, Božić i svi dani po Božiću!

Sastojci:

450 g brašna
12 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
350 ml mlake vode
ulje

Priprema:

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon otprilike pet minuta dodajte brašno i so.

Testo treba da bude srednje gustine – gušće nego za palačinke, ali ređe nego za kiflice.

Pokrijte posudu u kojoj se nalazi testo prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko pola sata.

Pre nego što krenete sa prženjem, nekoliko puta pažljivo prođite varjačom kroz testo kako biste mu dali vazdušastost.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Kada ulje postane dovoljno vruće, kašikom spuštajte komadiće testa. Pre nego što stavite svaku kašiku testa u ulje, umačite je u hladnu vodu. Ako priganica nije okrugla, oblikujte je prstima pre nego što je spustite u vruće ulje.

Kada priganice porumene i postanu lepe i hrskave, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. Poslužite ih dok su još tople.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: