Bespovratna sredstva kroz projekat ReLOaD2

SUBOTICA – Bespovratna sredstva u ukupnom  iznosu od 525.000 dolara, dodeljena su juče u Beogradu udruženjima i predstavnicima civilnih društava i organizacija u okviru programa UNDP-a, koji se realizuje uz podršku Evropske unije. Reč je o projektu Regionalni program lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu 2, poznatiji kao ReLOaD2.

Među dobitnicima bespovratnih sredstava su i Centar za lokalnu demokratiju iz Subotice, zatim Udruženja građana “Svi smo jednaki”, “Jedna uz drugu” i Europolis.

Kako je objavljeno  na zvaničnoj internet stranici UNDP-a Srbija, trideset inicijativa različitih organizacija civilnog društva i udruženja izabrane su kao najbolje u okviru javnog poziva za unapređenje javnih usluga i kvaliteta života građana u Babušnici,Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici.

Tom prilikom, Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji je rekao da Evropska unija podržava participativnu demokratiju, kao i lokalni ekonomski i društveni razvoj kroz jačanje partnerstva između civilnog društva i lokalnih samouprava.

Navedeno je da je svih 30 inicijativa civilnog društva odabrano nakon javnih poziva koje su raspisale lokalne samouprave.  Raspisivanju javnih poziva prethodio je otvoreni dijalog u kome su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, kao i drugi zainteresovani građani, a sve u cilju određivanja prioritetnih oblasti u kojima je potrebno dodatno finansiranje u svih  pomenutih 7 gradova i opština.

Za sprovođenje aktivnosti najveći deo ukupne finansijske podrške obezbeđen je zahvaljujući EU, dok su ostatak sredstava (od 20 do 35%) obezbedile lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta.

Među 30 nagrađenih inicijativa civilnog društva je i projekat Centra za lokalnu demokratiju iz Subotice „Kreativna Subotica“, čiji je cilj da doprinese razvoju kreativne industrije. Projekat podrazumeva organizaciju treninge za mlade koji studiraju u oblasti IT-a o tome kako prezentovati kulturno nasleđe, kako bi mogli da izrade web platformu Kreativna Subotica. Centar lokalane demokratije će uraditi istraživanje o inovacijama u prezentovanju kulturnog  nasleđa i  kulturnih sadržaja i  organizovati okrugli sto na temu kreativne industrije kao razvojnog potencijala grada, uz razmenu iskustava sa Novim Sadom, Beogradom, Segedinom i Osijekom.

Udruženje građana „Svi smo jednaki“, dobilo je podršku za inicijativu „Sterilan pas, zdrav i bezbedan pas“, kojom je planirana sterilizacija pasa u cilju smanjenja broja napuštenih pasa, kao i povećanje opšte informisanosti građana  o značaju sterilizacije životinja za javno zdravlje i  bezbednost.

Udruženje građana iz Subotice „Jedna uz drugu“,  dobilo je podršku za  projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“. Cilj ove inicijative je da doprinese unapređenju  javnog zdravlja, kao i  povećanju informisanosti o značaju preventivnih pregleda. Planirane su  informativne i  edukativne radionice sa ženama  u  naseljima Hajdukovo, Čantavir, Kelebija i Bajmok.

Europolis iz Subotice je dobio podršku za realizaciju projekta „Skupljam, recikliram, spašavam-mladi za zdravu životnu sredinu“. Kako se navodi, projekat povećava doprinos mladih  u zaštiti životne sredine i  održivom razvoju Grada Subotice kroz javnu  akciju zamene starog papira i plastike ( PET ambalaže) za sadnice, njihovo sađenje, izložbu, primenjene reciklaže i proizvodnju  kratkih video materijala i  medijskih sadržaja  o deci i mladima i njihovom angažovanju na reciklaži plastičnog otpada.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: