logo transparend vojvodina uzivo

BELA ODEĆA NAJBOLJA ZA TOPLOTNI TALAS? Iznenadićete se, beduini s razlogom nose crne haljine u pustinjama!

Da li je istina da je bolje nositi belu odeću tokom paklenih vrućina nego crnu? Odgovor su dali naučnici.

Beduini su arapski stočari, nomadi i polunomadi. Najviše ih ima u arapskim zemljama Arabijskog poluostrva i Severne Afrike. Dok prelaze vrele pustinje, nose i crnu i belu odeću, ali je poznato da najviše vole crne haljine. Ispostavilo se da boja odeće nije važna ako želimo da pomognemo svom telu da se nosi sa visokim temperaturama. Na to utiču i drugi faktori, kao što su tkanina od koje je napravljena i veličina.

Godine 1980. u naučnom časopisu Nature pojavio se članak pod naslovom: „Zašto beduini nose crne haljine u vrelim pustinjama?“. Naučnici su pokušali da odgovore koja je boja odeće najpogodnija za najvrelije dane. Crna odeća, kako se ispostavilo, apsorbuje toplotu brže od bele tkanine, ali ne dopire do kože u istoj količini kao u drugom slučaju. Količina toplote koju dobija beduin izložen vreloj pustinji je ista, bez obzira na to da li nosi crnu ili belu odeću. Dodatna toplota koju je apsorbovao crni ogrtač je izgubljena pre nego što je stigla do kože“, piše The Guardian.

Kako se obući po vrućem vremenu?

Najvažnije je da se odeća ne lepi za telo, a boja odeće ne određuje toplotu koju osećamo. Bitno je da bude dovoljno lagodna, kako bi vazduh mogao slobodno da protiče između tkanine i kože. Beduini koji su putovali kroz Sinaj takođe su imali lepršave haljine, što je pojačavalo potrebni efekat.

Važan je i materijal tkanine, prenosi naučni mesečnik Science Focus. U arapskim zemljama uobičajen način za suočavanje sa vrućinom je da se telo obezbedi toplim napicima i hranom. Topla hrana će izazvati blago povećanje temperature u telu, pa će ono učiniti sve da se ohladi. Počećemo da se znojimo još više nego pre jela.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.