Starinska torta koja je uvek u modi.
Sastojci:
4 jaja,200 g sitnog kristal-šećera,
200 g mlevenih badema,
50 g gustina,
1 limun.
Nadev:
2 limuna,
2 jaja,
50 g maslaca,
200 g šećera.
Glazura:
sok od jednog limuna,
120 g šećera.
Za ukrašavanje:
cvetići i listići od marcipana.
Priprema:
Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati sok i narendanu limunovu koru, gustin i mlevene bademe.
Kada je masa dobro umućena, dodati čvrsto ulupan sneg od belanaca.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh pa peći na umerenoj temperaturi, pa posle pečenja tortu ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu za nadev penasto umutiti jaja sa šećerom dok masa ne bude penasta, pa zatim dodati sok i narendanu limunovu koru i kuvati na blagoj vatri da bi se zgusnulo.
Masu propasirati i dodati maslac, pa ostaviti u frižider da se stegne.
Ohlađenu tortu preseći na pola, premazati nadevom, prekriti drugom polovinom i celu tortu premazati ostatkom nadeva.
Za glazuru dugo mutiti šećer i limunov sok pa preliti preko torte.
Ostaviti nekoliko sati da se glazura dobro stegne pa tortu ukrasiti listićima ili cvetićima od marcipana.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.