Bela limun torta, mirisna i ukusna poslastica koja budi sećanja

Starinska torta koja je uvek u modi.

Sastojci:

4 jaja,200 g sitnog kristal-šećera,
200 g mlevenih badema,
50 g gustina,
1 limun.

Nadev:

2 limuna,
2 jaja,
50 g maslaca,
200 g šećera.

Glazura:

sok od jednog limuna,
120 g šećera.

Za ukrašavanje:

cvetići i listići od marcipana.

Priprema:

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati sok i narendanu limunovu koru, gustin i mlevene bademe.

Kada je masa dobro umućena, dodati čvrsto ulupan sneg od belanaca.

Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh pa peći na umerenoj temperaturi, pa posle pečenja tortu ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu za nadev penasto umutiti jaja sa šećerom dok masa ne bude penasta, pa zatim dodati sok i narendanu limunovu koru i kuvati na blagoj vatri da bi se zgusnulo.

Masu propasirati i dodati maslac, pa ostaviti u frižider da se stegne.

Ohlađenu tortu preseći na pola, premazati nadevom, prekriti drugom polovinom i celu tortu premazati ostatkom nadeva.

Za glazuru dugo mutiti šećer i limunov sok pa preliti preko torte.

Ostaviti nekoliko sati da se glazura dobro stegne pa tortu ukrasiti listićima ili cvetićima od marcipana.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.