logo transparend vojvodina uzivo

Begović u Šapcu obišla Centar za stručno usavršavanje i Naučni klub

ŠABAC – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je danas Šabac gde je obišla Centar za stručno usavršavanje Šabac i Naučni klub u tom gradu. Program posete obuhvatio je obilazak Parka nauke u dvorištu Centra, obilazak prostorija Centra, obilazak Mejkers spejsa Naučnog kluba, a ministaka je imala priliku i da čuje prezentaciju o radu i planovima ovog Naučnog kluba.

„Mislim da je ovaj koncept jedinstven u Srbiji i sjajan. Velika je podrška lokalne samouprave. Zahvalila bih se gradonačelniku Šapca, koji je pre više od decenije prepoznao koliko je obrazovanje važno i da u njega treba ulagati, jer ljudi jesu naše najveće bogatstvo“, rekla je Begović obraćajući se medijima.

Ona je dodala da je u okviru posete Centra za stručno usavršavanje obišla i Park nauke, za koji je rekla da je jedan od malobrojnih u Srbiji u kojem je moguće prošetati se i doći u kontakt sa eksponatima vezanim za nauku. „Ovaj park je izuzetno posećen, i tu ne dolaze samo deca iz Šapca, već i deca iz čitave Srbije“, navela je Begović.

Begović je istakla da se u okviru tog centra nalazi i Naučni klub, mesto posvećeno nauci, kao i Mejkers lab, mesto posvećeno primenjenoj nauci. „Pored sadržaja posvećenog mlađim generacijama, gde deca od najranijeg uzrasta, iz obližnjih vrtića dolaze u kontakt sa naukom, imamo i Centar za stručno usavršavanje sa nekoliko modularnih delova, gde starije generacije, od dece koja završavaju srednju školu, pa čak i oni sa završenim fakultetima, ukoliko žele da steknu specifične veštine, od zelenih tehnologija, solarnih panela i primeni solarne energije u svakodnevnom životu, primene specifičnih mašina, mogu da se ovde obuče i na taj način vrlo lako dođu do posla“, rekla je Begović.

Ministarka je istakla da je grad Šabac pre nekoliko godina imao više od 12 hiljada nezaposlenih ljudi, a sada je taj broj ispod četiri hiljade i da je to važna činjenica „Mora se raditi, da se strateški razmišlja i ulaže u obrazovanje. Na taj način otvaramo šansu mladima, ali i starijima da nađu svoje mesto, svoj posao i da ostanu u svom gradu, odnosno svojoj zemlji“, zaključila je ministarka Begović. Ministarku su u Šapcu dočekali direktor Centra za stručno usavršavanje i Naučnog kluba Branko Filipović, v.d. direktora Centra za promociju nauke Marjana Brkić i Danijela Vučković iz Centra za promociju nauke.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.